parkeerplaats

Raad Gevraagd: “onze buren maken een parkeerplaats van hun tuin”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Veel Nederlandse voortuinen zijn tegenwoordig betegeld, wat het voor sommigen aanlokkelijk maakt om de auto er neer te zetten. De buren van Saskia doen dit ook en hier stoort zij zich aan. Wat nu?

“Wij wonen in een kleine eengezinswoning met een flinke voortuin. Onze directe buren hebben hun tuin betegeld en zetten hier regelmatig hun auto neer. Ik vind dit storend, want een auto hoort niet in een tuin en er is bovendien voldoende parkeerplek voor de deur. Ik vraag mij nu af wat ik hiertegen kan doen. Kan ik mijn buren wijzen op hun – in mijn ogen – opgepaste parkeergedrag of zeur ik?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Nel van Rootzelaar says:

  Toen wij ons huis kochten had de gemeente al ingecalculeerd dat mensen hun auto in de voortuin zouden zetten. Er is zelfs met het aantal straat parkeerplekken rekening gehouden. In steeds meer woonwijken gaat de auto de voortuin in, temeer omdat er steeds meer parkeerplekken verdwijnen. Als wij parkeergeld moeten gaan betalen, dan gaat mijn auto ook de voortuin in. Ben geenszins van plan de gemeente nog rijker te maken dan ze al zijn. Kan wel een vergunning aanvragen maar er zijn zoveel auto’s op ons hofje dat je dan nog geen garantie hebt dat je de auto kwijt kunt.
  Denk niet dat u er iets tegen kan doen.

 2. Amaranthus says:

  Ik heb even voor u op het internet gekeken. Ik vond een soortgelijke vraag op de Kassa (VARA) website Hier te vinden: https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/auto-vervoer/auto-in-voortuin-parkeren-via-eigen-oprit . (discussie stamt van 30 april 2019)

  Daarbij stond een link naar een website van een als ik het goed begrijp advocatenkantoor met een duidelijk uitleg hierover. Dit is de link naar de pagina met uitleg: wanted.law/nl/Most-Wanted/Wanted-Facts/Artikel/Id/23332/Mag-ik-van-mijn-voortuin-een-parkeerplaats-maken.

  Kort door de bocht komt het hier op neer; nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg. Daar heb je een omgevingsvergunning voor nodig.

  Voor het beste antwoord en de meeste zekerheid kunt u het beste contact opnemen met uw eigen gemeente om te vragen hoe dit in uw gemeente is vastgelegd in de regelgeving.