Tolwegen

Met de auto naar Frankrijk in 2022? Houd rekening met duurdere tolwegen

Wie met de auto door Frankrijk reist moet rekening houden met de tolheffing op de verschillende autosnelwegen. En wie in 2022 de tolweg neemt, moet dieper in de buidel tasten, want de Franse overheid heeft de tarieven van de tolwegen (wederom) verhoogd.

Inflatie en onderhoud

Elk jaar in februari worden de nieuwe prijzen voor de tolwegen bekend gemaakt. De stijging is afhankelijk van de inflatie en het onderhoud dat aan de wegen gedaan moeten worden. Net als in Nederland heeft Frankrijk te maken met een behoorlijke inflatie.  Mede als gevolg van de energieprijzen is die 2,8 procent.

11.000 kilometer aan tolwegen

Een deel, 2000 kilometer, van de Franse snelwegen zijn in beheer van de Franse overheid. De overige wegen, en dat is met 9000 kilometer het overgrote deel, is sinds 2006 in beheer van bedrijven als Autoroutes du Sud de la France (ASF), Autoroutes Paris-Rhin-Rhône en Cofiroute.

Milieuzones
Lees ook: Milieuzones in Europa, wat betekent dit voor uw reis?

Verhoging

In 2021 stijgen de prijzen van de tolwegen al met 0,44 procent. Daar komt in 2022 nog eens 2 procent bij. Was u in 2020 voor een traject 20 euro kwijt, dan kost u dat nu gemiddeld 20,50 euro. Het betalen van de tolwegen kan met contant geld, de gewone bankpas, een creditcard of een tolbadge. De badge is een elektronisch betaalmiddel die u achter de vooruit plakt en die gescand worden als u de tolpoort passeert. Informeer u goed welke vorm bij u past en bereid u goed voor als u met de auto op vakantie gaat.

(Bron: Autoweek, AD, ANWB)

Geef een reactie