Tolwegen in Europese vakantielanden, hier komt u ze tegen

De meeste populaire Europese vakantielanden hebben tolwegen, bruggen of tunnels waarvoor u moet betalen om ze te mogen betreden. Het is handig om te weten waar u ze precies tegenkomt tijdens de reis, zodat u niet voor onvoorziene kosten komt te staan. In sommige landen heeft u daarnaast een tolvignet nodig, dat u in Nederland al kunt aanschaffen. We hebben de stand van zaken in een aantal landen voor u op een rij gezet.

België

Er zijn in België geen tolwegen voor personenwagens. De Liefkenshoektunnel ten noorden van Antwerpen is daarnaast de enige toltunnel in dit land, waarvoor de prijs kan oplopen tot 19 euro.

Duitsland

Ook in Duitsland zijn er voor personenwagens geen tolwegen. In de bergen van Beieren wordt voor het gebruik van sommige privéwegen een kleine vergoeding van in principe 3,50 euro gevraagd.

In Duitsland zijn er twee toltunnels. Voor de Herrentunnel in Lübeck betaalt u in principe nog geen 2 euro. De tarieven voor de Warnowtunnel in Rostock liggen iets hoger, maar komen niet boven de 5,50 euro uit.

Frankrijk

Op de meeste snelwegen en voor een aantal bruggen en tunnels in Frankrijk moet wel tol worden betaald. Op de website van autoroutes.fr kunt u zien waar de tolwegen en eventuele bruggen en tunnels waarvoor u moet betalen lopen op uw route. Daarnaast kunt u berekenen wat de tolkosten zijn voor uw gehele reis. Ter plekke kunnen de prijzen wel iets afwijken.

Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van de tariefklasse waarin uw vervoersmiddel valt. Hoe hoger en zwaarder uw voertuig, hoe meer u moet betalen. Het goedkoopst zijn de motoren (klasse 5). Hierna komen de gewone personenwagens en campers uit klasse 1. Worden deze hoger dan 2 meter, dan vallen ze in klasse 2. Met een voertuig hoger dan 3 meter komt u uit in klasse 3 of 4.

Spanje

De meeste autosnelwegen (autopistas) in Spanje zijn tolwegen. De autowegen en expreswegen (autovías) zijn daarentegen tolvrij.

Net zoals in Frankrijk, hangt de hoogte van de tol af van het type voertuig waarmee u reist. Klasse 1 betreft hier motoren en personenauto’s (ook met caravan zonder dubbele wielen) en twee-assige campers. Klasse 2 zijn twee-assige voertuigen en caravans met dubbele wielen. U valt in klasse 3 als u een aanhangwagen of caravan met 2 of meer assen heeft.

De tarieven kunnen ter plekke afwijken en zijn ook afhankelijk van het tijdstip. De actuele tarieven zijn te vinden op de websites van de wegbeheerders (de grootste 3: AGE, AP, SEITT).

Portugal

Verschillende wegen in Portugal zijn tolwegen. Hoe u kunt betalen op een tolweg verschilt nogal in dit land. Soms wordt slechts een creditcard geaccepteerd of kunt u alleen elektronisch betalen. Informatie over waar de tolwegen precies lopen, hoeveel u aan tol moet betalen voor uw reis en op welke wijze u dat kunt doen, vindt u via de website van Portugal Tolls.

In Portugal zijn er 4 tariefklassen, die bepalen hoeveel tol u moet betalen. Motoren en auto’s van maximaal 1,10 meter hoogte (gemeten bij de vooras) vallen in klasse 1. Hoger dan dat en twee-assige campers behoren tot klasse 2. Klasse 3 en 4 staan gelijk aan het aantal assen van het voertuig.

Zwitserland

Op alle Zwitserse autosnelwegen is een tolvignet verplicht. Het vignet is te koop aan de grens en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland. U kunt het vignet echter ook in Nederland al kopen bij de ANWB.

Naast het tolvignet, heeft Zwitserland 2 toltunnels. Het tarief voor de Grote-Sint-Bernardtunnel, welke een verbinding vormt tussen Zwitserland en Italië, ligt tussen de 16,50 en 43,40 euro voor een enkele reis en tussen de 22,10 en 69,30 euro voor een maandretour. De prijs hangt af van het voertuig waarmee u reist. In de zomer betaalt u voor de Munt-la-Scheratunnel tussen de 13,85 en 15,70 euro voor een enkele reis en tussen de 23,08 en 25,85 euro voor een retour.

Camperaars in Zwitserland

Mensen met een camper zwaarder dan 3,5 ton moeten aan de Zwitserse grens een zogenoemde Schwerverkehrabgabe overhandigen of aldaar tekenen. De Schwerverkehrabgabe zorgt ervoor dat u elke dag dat u in Zwitserland verblijft tol betaalt. Dit is een wettelijke verplichting. De hoogte van de tol per dag hangt af van hoeveel dagen u blijft en hoe zwaar uw voertuig is.

Oostenrijk

In Oostenrijk is het ook verplicht een tolvignet te hebben. Hierbij kunt u kiezen voor eentje die u achter de voorruit plakt, of de digitale variant. Een digitaal tolvignet koppelt u aan uw kenteken, zonder elektronisch kastje. Qua prijs en geldigheid is er geen verschil tussen de varianten.

Het gewone vignet is te koop bij de grensovergang en tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. U kunt het vignet echter ook in Nederland al kopen bij de ANWB. Het digitale vignet is onder andere te koop via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG, de app Unterwegs, of bij tolstations van ASFINAG. Online bestelde vignetten worden 18 dagen na aankoop geactiveerd.

Camperaars in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk gelden er speciale regels voor bezitters van campers vanaf 3,5 ton. Een normaal tolvignet voldoet niet voor dit soort voertuigen. Het is verplicht om een speciaal tolkastje aan te schaffen waarmee de tol kan worden betaald. Dit heet een Go-Box en kunt u kopen bij de Oostenrijkse verkeersorganisatie ASFINAG. De Oostenrijkse wet maakt overigens geen uitzondering voor mensen die slechts op doorreis zijn.

camper
Lees ook: Weer weg met de camper? Dit zijn de aandachtspunten in Europa

Italië

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen, met uitzondering van de A2 van Salerno naar Reggio di Calabria en de autosnelwegen op Sicilië.

De toltarieven van de Grote-Sint-Bernardtunnel zijn in principe gelijk wanneer u vanuit Italië naar Zwitserland reist als andersom. De overige toltunnels in Italië zijn de Mont-Blanc-tunnel en de Fréjustunnel naar en van Frankrijk.

Wederom hangt het tarief dat u moet betalen af van in welke klasse uw voertuig valt. Klasse A zijn de motoren en twee-assige voertuigen waarbij de vooras lager is dan 1,30 meter (dit zijn de meeste personenwagens). Klasse B bestaat uit de twee-assige voertuigen waarbij de vooras hoger is dan 1,30 meter. Klasse 3, 4, en 5 staan gelijk aan het aantal assen dat het voertuig of de combinatie van voertuigen heeft.

Houd er rekening mee dat de tolpoortjes in Italië, in tegenstelling tot die in andere landen, altijd open gaan. Ook als uw betaling om een of andere reden is mislukt. Om er zeker van de zijn dat u heeft betaald, is het verstandig om altijd het bonnetje mee te nemen dat uit het tolpoortje komt. Hierop staat of u heeft betaald, of niet. Als u niet heeft betaald, kunt u dit alsnog doen. Doet u dit niet? Dan kunt u een boete op de mat verwachten. Tolboetes verjaren niet in Italië, dus het kan ook zijn dat u na 5 jaar pas een prent krijgt.

Kroatië

Alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, met uitzondering van de snelweg bij Zagreb. U kunt contant betalen met kuna’s (de Kroatische valuta) of euro’s, bekende creditcards  en een speciale tolbadge.

Afhankelijk van de tolweg en de voertuigcategorie betaalt u een bepaalde hoeveelheid tol. Motoren behoren tot klasse IA. Voertuigen lager dan 1,90 meter tot 3500 kilo vallen onder klasse I, hoger dan dat onder klasse II(a) (zoals campers bijvoorbeeld). Voertuigen met een aanhangwagen of caravan horen bij klasse II(b).

Meer informatie vindt u op de website van de Kroatische snelwegen.

Tolbadge

U kunt ervoor kiezen bij de ANWB een tolbadge aan te schaffen voor Frankrijk, Spanje en Portugal of Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië. De badge wordt gekoppeld aan uw bankrekening en kenteken. Vervolgens kunt u de rijstroken nemen met automatische tolheffing, waarmee u tijd bespaart.

Een tolbadge is alleen aan te raden als u regelmatig door deze landen reist. U sluit immers een contract af, waar 3 euro per maand aan gebruikskosten bij komen kijken. Als de badge langer dan 2 jaar niet wordt gebruikt, wordt er 10 euro aan administratiekosten in rekening gebracht.

(Bron: ANWB, AutoGids)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Heer Bommel says:

  Ik heb die Bip&Go tolbadge al meer dan een jaar in huis. Ik heb nog nooit €3 betaalt. Voor zover ik weet, betaal je €2,50 alleen in de maand dat je de badge gebruikt.
  Op de website lees ik bij mijn abonnement:

  badge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië
  Maandabonnement:
  € 2,50/gereden maand in Spanje en Portugal

  + € 2,50/gereden maand* in Italië
  € 0 in de maanden waarin u niet rijdt.
  Bovenop uw Frankrijk-abonnement

   Heer Bommel says:

   Ter aanvulling: Er staat ook “In Frankrijk betaalt u slechts € 1,70 per maand waarin u uw badge gebruikt, en € 0 in de andere maanden.”
   Dus als ik door Frankrijk naar Spanje/Portugal rijdt betaal ik €2,50+€1,70 aan abonnementskosten en natuurlijk de betreffende kosten van de trajecten die ik rijd.

  MaxHensbroek says:

  Hallo,

  Weet u ook hoe dat met een invalidenkaart gaat?