Walt Disney en Mickey Mouse voor het bekende kasteel.

Maxime op reis: Walt Disney World en Universal Studios Florida

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer ontdekken we de parken van Walt Disney World en Universal Studios Florida in de Verenigde Staten.

We maken deze reis als vader en (volwassen) dochter. Een vakantie die al lange tijd op onze bucketlist staat. Naar Disneyland Parijs zijn we inmiddels meerdere keren geweest, dus het is tijd voor een stapje hoger. Onze vakantie draait dan ook alleen om Walt Disney World en de Universal Studios in Florida.

Walt Disney World

Waar het themapark in Parijs 2 parken heeft, zijn er in Orlando (Florida) maar liefst 4 pretparken en 2 waterparken. De reisorganisatie waar we de vakantie boeken, legt ons uit dat het hele gebied van Disney bijna even groot is als de provincie Utrecht. Dan heeft u een beetje een idee. Dit zijn dan de parken, de 30 hotels en alles wat er maar bij hoort. Enorm groot dus.

Orlando ligt op zo’n 10 uur vliegen vanaf Amsterdam. We maken deze reis in januari, dan is er een rechtstreekse vlucht. In andere periodes van het jaar is er een overstap nodig. De parken liggen relatief dichtbij het vliegveld, we zijn in ongeveer 30 minuten bij ons hotel.

Het park in Orlando is de grootste van de 6 Disney locaties wereldwijd. Er zijn er 2 in de Verenigde Staten: Californië en Florida. Verder zijn er parken in Tokyo, Hongkong, Shanghai en Parijs.

Disney
Lees ook: 100 jaar Disney, van kleine tekenfilmproducent tot groot mediabedrijf

Het kasteel in Magic Kingdom.

Het hoofdpark Magic Kingdom

We beginnen bij het hoofdpark: Magic Kingdom. Dit lijkt heel erg op het hoofdpark van Parijs. Maar het is Amerika niet, als hier niet alles groter en massaler is. Meer attracties, meer Disney-figuren die rondlopen, grotere maaltijden. En niet te vergeten: de prijzen voor eten en merchandise zijn ook hoger.

Wij zelf worden echt dolgelukkig als we rondlopen in de parken. De sfeer is zo ontzettend fijn, iedereen is vrolijk, alles is prachtig gemaakt. Je waant je echt in een andere wereld. De rest bestaat even niet en we bevinden ons in een sprookje. Het is meer dan een pretpark, het is echt een themapark. Bij een pretpark draait het vooral om de attracties, zoals Walibi bijvoorbeeld. Bij themaparken is alles gemaakt binnen het thema, zoals bijvoorbeeld ook de Efteling.

We gaan uiteraard in veel attracties, denk aan de bekende Big Thunder Mountain, de Space Mountain, het watertochtje van Pirates of the Caribbean en vliegen over Londen en Neverland bij de attractie van Peter Pan. Maar we bezoeken ook diverse shows en parades. Elke dag is er om 15.00 uur een grote parade, met wagens waar ze bij de gemiddelde carnavalsoptocht nog jaloers op kunnen zijn. Met muziek en tientallen Disney-figuren is het één van de hoogtepunten op de dag.

Disney parade met Belle & het Beest.

Disney parade 2

Figuren uit Toy Story en The Incredibles.

Een ander hoogtepunt is de afsluitende show aan het einde van de dag. Hierbij wordt een grote lichtprojectie op het kasteel getoond, met diverse bekende figuren uit de films. Het eindigt elke dag met vuurwerk. Op het grote plein voor het kasteel en in de grote straat ervoor staan dikke rijen met mensen.

Hollywood Studios

Hollywood Studios

Het 2e park wat we bezoeken is Hollywood Studios, die kennen we ook van Parijs. Alleen is het hier in Orlando bijna wel 3 keer zo groot. Zo zit er een enorm Star Wars gedeelte in. Hier is een compleet dorp nagebouwd, zo ontzettend realistisch. Heel gaaf om doorheen te lopen. We hebben een groot fan in ons midden, dus beide attracties gaan we in. Bij de Smugglers Run wordt aangegeven dat je misselijk kunt worden, nou dat hebben we geweten… Vooral dat we een half uur na de attractie een diner reservering hadden staan. Gelukkig hebben we alles binnen weten te houden.

Het dorp van Star Wars.Het dorp van Star Wars

Stormtroopers.Stormtroopers

Een race vliegtuig uit Star Wars.

Verder zijn in dit park vooral veel shows. We bezoeken de Indiana Jones Epic Stunt Spectular. Hierin worden scènes van een film opgenomen en krijgen we een kijkje in hoe de stunts opgenomen worden. Alles wordt uit de kast gehaald, vliegende acteurs, vuur en water.

De karakteristieke bol van Disney's Epcot.

Epcot

Het meest futuristische park is Epcot. Het is een totaal ander park dan de andere 2 waar we tot nu toe geweest zijn. Het heeft meer een educatief karakter. In het eerste deel staat de toekomst centraal en het gedeelte rondom een enorme plas is de World Showcase. Hierin staan diverse landen en culturen centraal. We maken een wereldreis in 1 dag. Zo lopen we van Mexico naar Noorwegen, naar China, naar Duitsland en ga zo maar door. In een aantal van deze landen zit ook een attractie. Zoals een boottocht in Noorwegen, bij de films van Frozen. En in Duitsland kunnen we vooral bierpullen kopen of naar een biergarten gaan.

Bierpullen in paviljoen Duitsland.

De ratatouille attractie.

In het Frankrijk gedeelte zit één van onze favoriete attracties, die hoort bij de film Ratatouille. In Parijs zit deze zogenoemde darkride ook. We krimpen tot het formaat van een muis en beleven zo de film. De karretjes zijn muizen en we sjezen van de ene scène naar de andere. Het is een ongekend populaire attractie, er staat gemiddeld een wachttijd van 80 minuten.

Park Animal Kingdom in Disney.

Animal Kingdom

Het laatste park wat we bezoeken is Animal Kingdom. Hier hebben we echt onze ogen uitgekeken. Het is een combinatie tussen een dierentuin en een pretpark. Met diverse attracties, maar vooral de dieren staan centraal. Hier wanen we ons even in Afrika, met een heuse safari over de savanne. We zien olifanten, giraffes, neushoorns, flamingo’s en nog veel meer. En dat allemaal in een ritje van ongeveer 20 minuten.

Net zoals in de Hollywood Studios, is hier een groot gedeelte van een populaire film nagebouwd. We wanen ons namelijk in Pandora, de wereld uit Avatar. Met zwevende rotsen en al. Hier zijn 2 attracties en beiden zijn echt de moeite waard. Bij de ene vlieg je op de rug van een banshee, een draakachtige uit de films.

De safaritocht en Avatar.Links de safaritocht, rechts de hangende rotsen van Avatar.

Het park is in een soort werelddelen opgedeeld. Niet alleen de dieren en de attracties zijn hierop gebaseerd, maar ook het eten en drinken. Zo is er voor ieder wat wils. Dat is eigenlijk in elk park wel. Al is het wel veel fastfood wat er te vinden is. Als Nederlanders willen we graag lunchen met een broodje, maar die zijn er weinig te vinden. En als het er wel is, zit er standaard friet of aardappels bij. Dat is wel een groot nadeel van deze parken vinden we.

Het weer in Florida

We zijn in een goede periode in Florida, waardoor we goed weer hebben. Over het algemeen 20 tot 25 graden. De lokale bewoners vinden het wat fris, want 30 graden is de standaard. Maar wij vinden het heerlijk zo. Helemaal met in ons achterhoofd dat er in Nederland sneeuw ligt op dat moment.

Een dagje waterpark

Door het goede weer, kunnen we ook nog een dag naar een waterpark. Met veel glijbanen en zelfs een heuse kabelbaan, vermaken we ons hier ook een goede dag.

Een dagje waterpark.

Gemiddeld 2 dagen per park

Voor de 4 parken hebben we eigenlijk wel 2 dagen per park nodig. Zo groot is het. We zitten nog in de rustige tijd van het jaar, waardoor de wachtrijen voor de attracties ‘meevallen’. Al zijn de rijen bij de populaire attracties nog steeds gemiddeld 60 minuten.

Universal Studios.

Universal Studios

Wie dacht dat we klaar zijn met de parken, heeft het mis. Want we plakken er ook nog een aantal dagen Universal Studios achteraan. Dit ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Disney. Hier zijn 2 parken en er is ook een waterpark. Universal maakt een grote diversiteit aan films en die zijn terug te vinden in de parken. De bekendste hebben een eigen deel gekregen. Denk aan Harry Potter, de Simpsons, Jurrasic Park en de Verschrikkelijke Ikke-films (Despicable Me, Minions).

Ook hiervan zijn wereldwijd meerdere parken. 2 ervan zitten in Amerika, in Florida dus en in Californië. Verder zit nog een park in Japan, Singapore en Peking. Deze in Florida is de grootste met 2 parken. In 2025 komt daar een 3e park bij, is begin 2024 aangekondigd.

Harry Potter

Het grootste gedeelte is voor de Harry Potter films. In beide parken zit een gedeelte, waar we tussen heen en weer kunnen reizen in de Zweinstein Express (de bekende trein uit de films). Via perron 9 ¾ kunnen we op de trein stappen. Disney kan goed films namaken, maar bij Universal zijn ze net een stapje verder in het maken. Het lijkt af en toe net alsof we op de filmsets lopen, zo echt ziet het eruit.

Het Harry Potter gedeelte in Universal Studios.Het Zweinstein kasteel en de Gringotts bank uit de Harry Potter films

Het station van Harry Potter.Het station uit de Harry Potter films

Verschil in attracties

Ook de attracties in de parken van Universal vinden we beter dan in Disney. Het verschil tussen de parken wordt zo duidelijk. Disney is echt gefocust op gezinnen en kinderen. Universal is meer voor volwassenen. De attracties zijn sneller, realistischer en er zijn veel nieuwere technieken gebruikt.

De wachtrijen in Universal Studios

De parken zijn iets kleiner dan bij Disney, maar alsnog kunnen we hier met gemak 2 dagen per park rondlopen. Het is rustiger, de gemiddelde wachttijd bij de attracties is maximaal 30 minuten. Behalve bij de écht populaire attracties, zoals Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure. Daar staat standaard 100 minuten. Maar hij is het wachten meer dan waard.

Eten en drinken in deze parken

Ook in dit park is er weer een keur aan eten en drinken, voornamelijk fastfood. Alles is aangepast op het themagebied. Zo drinken we in het Harry Potter gedeelte de beroemde butterbeer. Verder eten we voornamelijk buiten de parken. Aan de andere kant van het water zit namelijk de CityWalk. Dit is een algemeen gebied, waar iedereen kan komen. Hier zitten diverse restaurants en winkels. Hier eten we in een authentiek Italiaans restaurant en eten we Mexicaans.

Daarna zit onze tijd in de themaparken-bubbel er toch echt op en vliegen we weer naar huis. We gaan terug naar de realiteit en naar ons heerlijke Nederlandse eten. Ons eerste eten op eigen bodem: een lekkere boterham met kaas tijdens de lunch.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen. Met ook de eerdere bestemmingen die de redactie in Florida bezocht heeft: Miami en de Florida Keys, de Everglades en Kennedy Space Center

(Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reactie

    DennisAnton says:

    Wat leuk om dit te lezen. Eind april maak ik zelf een reis naar Disney world en Universal studios.
    Ik heb er erg veel zin in.