Barcelona

Maxime op reis: het Barcelona van Antoni Gaudí

Tijdens onze reis door Zuid-West Frankrijk maken we ook een uitstapje naar Barcelona. Waar we vanaf Toulouse, via Andorra naar toe rijden. Het is niet de 1e keer dat we in deze mooie stad zijn. Tijdens eerdere bezoeken hebben we al vele van de trekpleisters gezien, zoals de Ramblas. Maar het is er nog niet van gekomen om de bezienswaardigheden te bezoeken, die Antoni Gaudí de stad nagelaten heeft. Daar brengen we nu verandering in.

Font Magica, fonteinshow in Barcelona

We arriveren in de namiddag en voordat we de dag erna met Gaudí vullen, genieten we in de avond alvast van de fonteinshow Font Màgica, voor het Palau Nacional. De show gaat gepaard met muziek en grote fonteinen, die worden verlicht in allerlei kleuren. De grootste fontein is gebouwd in 1929, tijdens de Wereldtentoonstelling. Als u helemaal naar boven loopt, heeft u vanaf de Montjuïc-berg niet alleen een mooi uitzicht over de fonteinen, maar ook over een deel van Barcelona. Gedurende het jaar is de show op wisselende dagen en tijden te bewonderen, dus check altijd even van tevoren wat het geval is wanneer u de stad bezoekt.

Barcelona

Font Magica

Font Magica

Sagrada Família

Tijdens onze reizen hebben we regelmatig te maken met bouwwerken die in ontsierende stijgers staan. Bij een bezoek aan de Sagrada Família is het een keer geen verrassing, maar iets waar we al rekening mee kunnen houden. De imposante kerk is immers nog steeds in aanbouw. Met die bouw is in 1882 begonnen, met de architect Francisco de Paula del Villar aan het roer. In 1883 is dat overgenomen door Antoni Gaudí, die de bestaande plannen vervolgens naar zijn eigen hand gezet heeft. Hij heeft het oorspronkelijke neogotische ontwerp ingewisseld voor een innovatief tempelontwerp. Een noodlottig ongeval met een tram heeft echter in 1926 een voortijdig einde aan zijn leven gemaakt. Waarna andere architecten de bouw, tot op de dag van vandaag, weer hebben voortgezet.

De eerdere planning dat de Sagrada Família in 2026 voltooid moet zijn (100 jaar na de dood van Gaudí), is vanwege de coronapandemie van de baan. In 2010 heeft paus Benedictus XVI de Sagrada Família overigens wel reeds ingewijd als basiliek. Het is nog niet bekend wat de nieuwe opleveringsdatum is, maar er wordt wel gesproken over 2030. Dat maakt de kerk geenzins minder imposant, want ook onvoltooid is hij meer dan de moeite waard. Hij telt uiteindelijk maar liefst 18 torens, die allemaal een Bijbelse figuur voorstellen: de 12 apostelen, de 4 evangelisten, de maagd Maria en de hoogste toren Jezus. Deze toren, die wanneer hij afgebouwd is 172 meter moet beslaan, zal van de Sagrada Família de hoogste kerk ter wereld maken. Daarmee is hij nog net wat minder hoog dan de Montjuïc-berg, uit respect van Gaudí voor de schepper.

Barcelona

Sagrada Família

Sagrada Família

Gaudí ligt begraven in de crypte

Na bij een eerder bezoek aan de stad er al eens voor gestaan te hebben, is het nu tijd om ook uitgebreid binnen een kijkje te nemen. Aangezien dit één van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona is, is vooraf tickets reserveren noodzakelijk. Tijdens ons bezoek staan er grote rijen bij de ingangen, maar alles is strak geregeld. Wanneer ons tijdslot aan de beurt is, zijn we dan ook al snel door de beveiligingspoortjes heen. Bij het binnenlopen van de Sagrada Família worden onze verwachtingen overtroffen. Het is nog indrukwekkender dan gedacht. Het dak wordt gedragen door immense zuilen, die doen denken aan de stammen en bladeren van bomen. De gebruikte kleuren en gebrandschilderde ruiten maken de beleving compleet.

Gaudí zelf ligt begraven in de crypte van de Sagrada Família. Vanuit de basiliek kunt u via ramen een blik op deze crypte werpen, die verder alleen te bezoeken is tijdens de mis.

We hebben tickets geboekt, inclusief een bezoek aan één van de torens. Naar boven worden we zonder moeite met een lift gebracht, maar de tocht naar beneden blijkt toch wel nog een flinke inspanning te zijn. Die we echter niet hadden willen missen. Nadat we alles bekeken hebben, verplaatsen we ons naar het bijbehorende museum over de Sagrada Família, dat bij de prijs inbegrepen is. Hier komt u meer te weten over de geschiedenis van de tempel en er zijn onder andere bouwtekeningen en -modellen te zien. Ook is nagebouwd hoe de werkkamer van Gaudí eruit moet hebben gezien. Met onderstaande foto’s geven we u een indruk van wat er allemaal te zien is.

Sagrada Família

Sagrada Família

Sagrada Família

Sagrada Família

Barcelona

Park Güell

Onze volgende stop is Park Güell, waar we met de Hop On Hop Off bus naar toe gaan. Met meer dan 17 hectaren is het één van de grootste parken van Barcelona. Met de beroemde trekpleisters, waaronder de salamander en de kronkelende bank van mozaïeksteentjes. Tijdens het hoogseizoen is het ook hier van belang om vooraf tickets aan te schaffen, want het is er altijd druk en vol is vol. Een deel van het park is overigens zonder toegangskaartje te bezoeken, maar dat gaat om het ‘bosdeel’ en dus niet het deel met de populaire bezienswaardigheden.

Park Güell

Het park is ontstaan nadat Antoni Gaudí in 1900 van Eusebi Güell de opdracht krijgt om in een parkachtige omgeving 60 woningen te creëren. Gaudí besluit dit te baseren op Britse woonparken, vanwaar de Engelse benaming Park. Door allerlei beperkende verkoopvoorwaarden en het ontbreken van een geschikt transportsysteem en geïnteresseerde kopers, komt de bouw van de huizen echter nooit echt van de grond. In 1914 wordt het bouwproject dan ook stopgezet, met uiteindelijk maar 2 van de 60 geplande huizen compleet. Maar zo is er des te meer plek overgebleven voor het park zelf, waar we dus ook tegenwoordig nog van genieten. Overal is Gaudí’s fascinatie voor natuurlijke vormen terug te zien. Wat zich uit in vooral golvende en organische lijnen. Van de 2 woningen is er 1 door Gaudí zelf bewoond. Het is te bezoeken met een apart toegangsticket.

Park Güell

Op de dubbele trap ligt ook de veel-gefotografeerde salamander, de Escalier du Dragon, bedekt met mozaïeksteentjes.

Barcelona

Park Güell

De zuilengang, Sala Hipostila geheten, telt maar liefst 86 kolommen en heeft een rijk versierd plafond, ook weer belegd met mozaïeken.

Barcelona

En vanaf de lange, golvende mozaïekbank in het Grieks theater heeft u een prachtig uitzicht over de stad en kunt u vermoeide voeten even wat rust bieden. Mits er ruimte is, want zoals gezegd kan het er behoorlijk druk zijn.

Park Güell

Sinds 1984 staat het park op de Werelderggoedlijst van UNESCO.

Casa Milà

Nu is het tijd voor Casa Milà. Ook wel La Pedrera (de steengroeve) genoemd, vanwege de bijzondere, golvende voorkant van het bouwwerk. Casa Milà is in opdracht van de familie Milà door Gaudí gebouwd tussen 1906 en 1912. Oorspronkelijk bedoeld als een appartementencomplex. De familie Milà heeft zelf de 1e etage bewoond. Sinds 1996 is het complex geopend voor publiek en sinds die tijd wordt het goed bezocht. Vanwege de populariteit van de bestemming hebben we daarom ook hiervoor van tevoren tickets besteld. Hoe populair de bestemming tegenwoordig ook is, in Gaudí’s tijd zelf is dat veel minder geval. Bij velen valt het gebouw zelfs totaal niet in de smaak en het blijkt lastig om huurders te vinden voor de grillig gevormde vertrekken. En dat terwijl bewoners bij de huur iets unieks krijgen: de mogelijkheid om per koets (en later per auto) naar hun eigen verdieping en appartement te rijden.

Casa Milà

Barcelona

De tour door het huis begint op de 4e etage, waar we één van de appartementen bekijken. Nog helemaal in de stijl van begin 20e eeuw. Vervolgens gaan we naar de zolder, waar we een tentoonstelling zien over het werk van Gaudí.

Casa Milà

Casa Milà

En tenslotte gaan we naar het letterlijke hoogtepunt van de tour: het dak, waar we ons vergapen aan alle bijzonder gevormde schoorstenen en andere organische bouwvormen. Het dak biedt ook weer een prachtig uitzicht over Barcelona, waarbij we in de verte weer het Sagrada Família zien liggen.

Barcelona

Barcelona

Met de Hop On Hop Of bus maken we nog een compleet rondje door de stad, zodat we zonder onze voeten nog te hoeven gebruiken trekpleisters zien als Camp Nou, Plaça d’Espanya, de Montjuic berg, met het Olympische gedeelte en de Ramblas.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.

(Bron: ANWB, barcelonapagina.nl, nu.nl, parkguell.barcelona/en, 27vakantiedagen.nl, lapedrera.com. Foto’s: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie