toeristen Barcelona

Barcelona: ‘Toeristen ga naar huis’

‘Toeristen ga naar huis’. Deze en andere leuzen doemen steeds vaker op in de Spaanse steden waaronder Barcelona. De inwoners zijn de vele toeristen meer dan beu. Het is niet voor het eerst dat de Spanjaarden van zich laten horen. Al jaren vinden zijn dat door de enorme stroom toeristen veel steden niet meer leefbaar zijn. Barcelona is toeristenmoe. 

Miljoenen toeristen

De Sagrada Familia, het Gaudi park en Camp Nou, het zijn maar een paar van de trekpleisters van Barcelona. Jaarlijks trekt de stad miljoenen toeristen. In 2016 zijn dat er maar liefst 30 miljoen. De stad zelf heeft 1,6 miljoen inwoners. Woning verhuur via Airbnb en cruiseschepen zorgen voor een enorme toestroom van toeristen. Wanneer een schip Barcelona aandoet, stromen er in korte tijd duizenden toeristen de stad binnen. Dat leidt soms tot een hoop frustraties.

Arran

De Spanjaarden komen steeds heviger in opstand. Er verschijnen op Twitter filmpjes waarin onder ander banden van huurfietsen voor de toeristen worden lek gestoken. En een toeristenbus met Britten bij voetbalstadion Camp Nou is bestormd. Al deze protest uitingen komen van leden van de anarchistische Arran-groep. Zij zijn tegen het toerisme en de toeristen en laten dat op alle mogelijke  manier zien en merken.

Strengere regels

Door strengere regels in te voeren probeert het stadsbestuur van Barcelona de problemen in de hand te houden. Begin 2017 kondigt het bestuur een bouwstop aan voor toeristische accommodaties. Er worden geen nieuwe licenties voor Airbnb-verhuur meer uitgegeven en hotels die dicht gaan worden niet vervangen.

Correspondent voor de NOS Rop Zoutberg geeft toe dat het erg druk is in de stad. “Je kunt hier over de hoofden lopen.” Het probleem lijkt ook niet snel opgelost te kunnen worden. Barcelona is nog altijd een populaire bestemming voor toeristen. “Het is een kwestie van een lange adem, want de toeristen zullen voorlopig niet wegblijven.”

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Als je er over nadenkt, is het ook niet meer normaal, dat iedereen, elk jaar zo nodig een vakantiereis maakt. Er is een hele industrie ontstaan rondom het begrip “Vakantie”. Terwijl we thuis het ene berichtje na het andere berichtje lezen en/of zien, hoe Amsterdam ontwricht wordt door al die toeristen, die de stad bevolken en een normaal leven van de reguliere bewoners aantasten, is iedereen bezig om zelf een reis te organiseren om elders het reguliere leven van een stad te ontwrichten. Iedereen moet eens héél goed nadenken, dat we anders omgaan met het begrip vakantie en gewoon thuis blijven. Waarom moet iedereen naar een ander deel van de wereld, om daar in een schijnwereld, samengesteld voor de toeristen, uitgebuit te worden, … Waarom moet iedereen in een vliegtuig gepropt worden, waarvan de stoelen elk jaar dichter op elkaar geschoven worden. … Waarom moet iedereen in een vies hotel, met half gewassen lakens. Waarom moet iedereen in een vies zwembad, waar al die vieze konten gespoeld worden. … Antwoord: Om dat de commercie dat ons aanpraat. En nu zijn de slachtoffers het zat, om elke dag maar weer tussen al die al die vreemdelingen rond te lopen, die luidruchtig hun aanwezigheid laten blijken. In de Spaanse (vakantie)steden langs de kust zijn hele wijken bezet door (Britse) toeristen. Die alleen maar zuipend en lallend het reguliere leven van de bewoners onmogelijk maken. Laat dat tuig thuis lallen en zuipen. Wat maakt het uit, waar je stomdronken op straat ligt te kotsen?