IJsland, Reykjavik

Maxime op reis: IJsland

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer ontdekken we IJsland. 

‘Net Nederland’

‘Het is net Nederland’ is het 1e wat ik denk als we op IJsland landen. Oké, de natuur ziet er wat anders uit, maar het weer begin januari is precies wat we in Nederland achter ons hebben gelaten. We verwachtten sneeuw, een donkere nacht opgelicht door het Noorderlicht, maar we zijn in het grijze net-geen-daglicht-meer getuige van vooral veel wind en regen.

Openbaar vervoer is goed geregeld

Voor toeristen zijn er op IJsland eigenlijk 2 opties wat betreft vervoer: zelf een auto huren (als u durft te rijden met de soms erg snel wisselende weersomstandigheden), of gebruik maken van de vele bussen die er op het eiland rijden. En dat is echt goed geregeld. Of het nou om excursies gaat, of vervoer van en naar het vliegveld: er zijn overal bushaltes te vinden waar u opgehaald en afgezet kunt worden. Dus zijn we ook binnen de kortste keren van het vliegveld bij ons hotel.

Noorderlicht

Het wordt snel donker, ook al is het nog niet eens zo laat op de dag. Maar ja, wie in januari naar IJsland gaat kan dat natuurlijk verwachten. De noorderlichttour die we geboekt hadden is helaas ‘s middags al afgezegd. Een natuurfenomeen zoals aurora laat zich moeilijk voorspellen, maar vooral de weersomstandigheden gooien roet in het eten. Want al zou het noorderlicht er zijn geweest: door een dik wolkenpak heen kunt u er natuurlijk niks van zien.

Ondanks de regen die we ook de volgende dag zien als we ‘s ochtends de gordijnen opentrekken, gaat de noorderlichttour die avond wel door. Dat stemt me een klein beetje hoopvol, maar we weten ook dat het nog geen garantie is dat we ook echt iets gaan zien.

Hallgrímskirkja kathedraal

Voor we met de noorderlichttour mee kunnen, lopen we vanaf het hotel naar het centrum van Reykjavík. De stad is gevuld met souvenirwinkeltjes. Niet heel gek, want IJsland zelf heeft nog geen 400.000 inwoners, terwijl er in 2023 bijna 2 miljoen toeristen naar het land gingen.

Na het bekijken van de indrukwekkende Hallgrímskirkja kathedraal en ook het kopen van wat souvenirtjes, worden we opgepikt voor de tour van vandaag: de golden circle tour.

Hallgrímskirkja kathedraal, IJslandDe golden circle tour

Als u weinig tijd in IJsland heeft is dit een mooie rondrit om een aantal van de indrukwekkendste plekken van het land te bekijken. U rijdt dan niet de volledige 300 kilometer lange ringweg, maar stopt bij 3 bijzondere bezienswaardigheden.

Onze 1e stop is het National Park Þingvellir. Lang geleden kwamen de machthebbers van het land hier samen om de wetten en regels vast te stellen. Maar naast het historische belang van de plek, is het ook topografisch gezien heel interessant. Op deze plek kunt u boven de grond zien hoe 2 tektonische platen elkaar ontmoeten. Het is een indrukwekkend schouwspel van rotsen, gecombineerd met een prachtig uitzicht. Zelfs in de snijdende wind en plenzende regen de moeite waard.

National Park Þingvellir, IJslandDe geisers Geysir en Strokkur en waterval Gulfoss

Hierna rijden we door naar Geysir. Zoals de naam waarschijnlijk al verklapt, is dit een geiser. Sterker nog: onze benaming voor geisers komt van deze specifieke geiser. In het IJslands betekent het iets als ‘grote spuiter’, maar dankzij een Engelse koning die in IJsland op bezoek was en voor het eerst dit natuurverschijnsel zag, is dit de buitenlandse naam geworden voor elke geiser. Volgens onze lokale gids in elk geval.

De wandelpaden naar de geisers toe liggen vol met ijs, dus we schuifelen wat moeizaam naar de warme poelen toe. Maar als we er eenmaal staan en we zien zo’n enorme pluim water de lucht in schieten, is het het allemaal waard. Geysir zelf is niet meer actief, maar zijn kleine broertje Strokkur doet zijn best om indruk op ons te maken. En dat lukt goed.

De laatste stop van de tour is Gullfoss, wiens naam iets betekent als ‘gouden waterval’. Met de juiste lichtinval kan het best goud lijken, maar op het moment dat wij er aankomen, is er maar weinig daglicht meer over. Dat doet echter niks af aan het overweldigende effect van de waterval. U moet er vanaf de parkeerplaats een stukje naartoe lopen, maar daarna heeft u een prachtig uitzicht over de enorme waterval en in ons geval ook de sneeuwvlaktes.

Lady Aurora heeft er geen zin in

Langzaam rijden we weer terug naar de hoofdstad, om de volgende bus in te stappen voor de noorderlichttour. Alle moeite van de gids en buschauffeur om een plek zonder wolken te vinden zijn echter tevergeefs. Lady Aurora heeft er geen zin in vanavond. Onze gids is echter een ster in het beeldend vertellen over de lokale folklore en we krijgen halverwege de tour warme chocolademelk, dus een verspilde avond is het alsnog niet!

De zuidkust van IJsland

We brengen ook een bezoek aan de zuidkust. We zitten daarvoor wat langer in de bus, maar er zijn genoeg stops tussendoor om eten en drinken te halen en even naar het toilet te gaan. Als 1e stoppen we bij wederom een indrukwekkende waterval. Gisteren keken we uit over een waterval, nu staan we aan de voet van een andere. Bij de Skogafoss-waterval dondert het water ruim 60 meter naar beneden. Het water raast, verbluft, verbaasd, het is prachtig. Fans van de Game of Thrones-serie zullen hem misschien herkennen, maar ook voor wie de serie niet kent is het een prachtig schouwspel.

Skogafoss-waterval, IJslandHet zwarte strand Dyrhólaey

Stop 2 is het zwarte strand Dyrhólaey. Onze gids waarschuwt ons uitgebreid voor we de bus uit kunnen. Bij dit strand is er namelijk sprake van sluipgolven: u ziet ze niet aankomen maar ze zijn sterk en kunnen u zo meetrekken. Per jaar verdrinkt er gemiddeld 1 toerist, omdat de zee ze meesleurt en ze moeilijk gered kunnen worden, omdat het water zo wild is.

zwarte strand Dyrhólaey, IJsland

Voor wie goed oplet en zijn rug niet naar het water toekeert is het echter prima te doen. Als Nederlanders zijn wij natuurlijk niet gewend aan zwart zand, wat het strand een bijna sprookjesachtig aanzien geeft. Tel daar de grijze wolken en in mist gehulde rotsen bij op en we wanen ons zo in een andere wereld.

We rijden een stukje door naar Vík voor lunch, en worden daar getrakteerd op nog een zwart strand. De golven zijn rustiger, er zijn minder toeristen, maar de uitzichten zijn er zeker niet minder mooi.

De Sólheimajökull gletsjer

De volgende stop is de Sólheimajökull gletsjer. 20 jaar terug had u bij het uitstappen van de bus direct zicht op de ijsvlakte, maar door de opwarming van de aarde moet u nu zo’n 10 minuten lopen voor u het prachtig gekleurde ijs tegenkomt. Lichtblauw, groen, zwart, wit, het gaat alle kanten op en is prachtig. We hebben er niet al te veel tijd voor we door moeten naar de laatste stop, maar het is hoe dan ook een beeld wat niemand snel zal vergeten.

Sólheimajökull gletsjer, IJsland

Als laatste stoppen we bij waterval nummer 3 van deze vakantie. Groot, luid, nat en ook dit is weer een uniek exemplaar. Niet minder mooi dan de anderen die we gezien hebben. Ook nu zitten we zo langzamerhand zonder daglicht, maar bij deze waterval gaat er een schijnwerper aan als het donker genoeg is. U kunt bij dit natuurwonder bij goed weer ook achter de waterval doorlopen. Zorg daarbij wel voor goede regenkleding, want daar krijgt u door al het opstuivende en wegwaaiende water sowieso een nat pak.

Ons bezoek aan IJsland komt daarmee ten einde. Het was kort, erg krachtig, en smaakt boven alles vooral naar meer. Heel veel meer.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.

(Bron: redactie MAX Vandaag. Foto’s: Shutterstock/redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie