We zijn er Bijna! Martine van Os

Martine van Os: ‘Ik ben met de tent grootgebracht’

In 2021 volgt Martine van Os in het MAX-programma We zijn er Bijna! een groep van 36 kampeerders die met hun eigen caravan of camper kriskras door Nederland trekken. In een tocht van 30 dagen ontdekken zij al het moois dat Nederland te bieden heeft. Martine doet verslag van het wel en wee van de groep. Ze doet dit alweer voor het 10e seizoen. Zou ze het ook deze 10e keer net zo leuk vinden als die eerste keer? MAX Magazine vraag het haar, terwijl ze nog midden in de opnamen zit.

Er zullen mensen zijn die denken: die Martine gaat ieder jaar lekker een paar weken op vakantie, maakt er een leuk tv-programma van en wordt er nog voor betaald ook.

“Ik hoor ook vaak de vraag: ‘Is het voor jou nou ook een beetje vakantie?’ Het antwoord is nee, het is geen vakantie, het is werk. Erg leuk werk, maar wel werk. Wat het leuk maakt, is dat het met zo veel verschillende mensen is met evenzoveel uiteenlopende karakters. In deze groepen, waar iedereen het leven al wat langer geleefd heeft, vind ik het leuk om de achtergronden en levensgeschiedenissen van de mensen te horen en te leren kennen. Dat levert een rijk palet op aan wat je zoal mee kunt maken als mens. De één is op z’n 22ste naar Australië geëmigreerd en heeft daar in de middle of nowhere op een schapenfarm gezeten, de ander heeft een bloeiend patisseriebedrijf
gehad en weer iemand anders heeft z’n hele leven een supermarkt gerund met een sterke sociale functie. Ze hebben allemaal totaal verschillende ervaringen, maar tegelijk zijn de gevoelens die ermee gepaard gaan voor iedereen herkenbaar. Een extraatje is dat het allemaal buiten is en onder behoorlijk afwisselende omstandigheden. Ik zie en doe natuurlijk heel veel mooie dingen die ik anders niet zo gauw zou zien. Dus bevoorrecht ben ik wel. Vaak denk ik: dit wil ik heel graag nog een keer met mijn eigen man doen en dan in vakantiestand.”

‘Als je niet van mensen houdt kun je dit programma niet maken’

In 2011 maakten jullie de eerste reis naar Corsica en Sardinië. Nu maken jullie alweer seizoen tien. Is het nog steeds leuk?

“Ja, het is nog steeds leuk. Maar het is fysiek ook best een zwaar programma. En het zo lang van huis zijn ieder jaar valt me ook zwaarder. Maar het is nog steeds de moeite waard. De waardering die het programma krijgt draagt daar natuurlijk ook sterk aan bij. Als je kennelijk zóveel mensen een plezier doet heeft ‘t zin en geeft ‘t zin om door te gaan.”

Wat is de kracht van het programma: is het de onbezorgdheid?

“Ik denk de gewoonheid. En inderdaad ook de vrolijkheid en de onbezorgdheid. Het alledaagse leven, een minimaatschappij op de camping. Er gebeurt niks bijzonders en toch is het genoeg. Het kan gebeuren dat iemand een hele ochtend met een verrekijker in z’n stoel wil zitten of er worden alleen maar uien, komkommers en paprika’s gesneden. Oké, dan filmen we dat. Wij organiseren als televisieploeg niks. Het is
wat het is. Maar het is denk ik vooral prettig om mensen op een zekere leeftijd zo energiek en met zin in ‘t leven bezig te zien. Dat stemt hoopvol.”

Waarom past het programma zo goed bij jou?

“Omdat ik van mensen houd. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe verschillend mensen in het leven kunnen staan. Welke keuzes ze gemaakt hebben en dat de één totaal anders omgaat met dezelfde situatie als de ander. Als je niet van mensen houdt kun je dit programma niet maken. Dat is onmogelijk. Dan wordt het niks. Daarom ga ik ook van begin tot eind mee. Anders kan ik nooit vertrouwd raken met de  mensen en de mensen ook niet met mij. Er moeten echte gesprekken mogelijk zijn op de momenten dat ze ook echt ontstaan. Dat lukt niet als je in die 5 weken 3 keer komt invliegen. Zelfs nu we in Nederland blijven reis ik de volle periode mee en ga ik niet tussendoor naar huis.”

Van MAX-lezers horen wij vaak dat ze jou zo geïnteresseerd over vinden komen.

“Dat klopt wel denk ik. Luisteren naar elkaar, wezenlijke interesse hebben in elkaar zonder vooroordelen. Dat zijn ook wel mijn kernwaarden.”

‘Wij organiseren als televisieploeg niks. Het is wat het is’

Hoe is dat om het rondje nu in Nederland te doen?

“Dat is hartstikke leuk. Iedereen is erg enthousiast. Ikzelf incluis. Als Nederlander ‘vergeet’ je toch vaak naar aantrekkelijke bezienswaardigheden te gaan. En je kijkt al helemaal niet als toerist naar je eigen land. Wij doen dat nu wel en dat levert letterlijk en figuurlijk grappige inzichten op. We zouden eerst naar Noorwegen, maar dat zit er niet in vanwege corona. We moeten nog wel voorzichtig doen en ons aan regels houden en mondkapjes op in binnenruimtes enzo. Maar iedereen uit de groep is ingeënt en we doen regelmatig testen.”

Ging jij vroeger met je ouders ook kamperen?

“Ik ben met de tent grootgebracht. Mijn ouders waren lid van de NTKC, veel op natuurcampings gestaan. Later ook nog wel met onze eigen kinderen. Maar inmiddels zijn we meer van de hutjes, de huizen en de hotels. Het liefst op een eiland. Of het nou Schiermonnikoog, Elba of Bali is. Dat je ergens alleen met een boot kunt komen, geeft mij het ultieme vakantiegevoel. Maar zelf hebben we geen camper. Ik begrijp overigens het vrijheidsgevoel van de camper of caravan wel. Zo’n huisje op wielen waar alles in zit met handige kastjes en laatjes en dat brengt je dan op elk gewenst moment weer ergens anders naartoe, dat heeft iets heel aantrekkelijks.”

Wie geen genoeg krijgt van We zijn er Bijna! in Nederland, kan hier op MAX Vandaag terecht. Daar zijn aanvullende video’s te vinden over de uitjes en bestemmingen uit de uitzending. Benieuwd naar de reizen van voorgaande jaren? Kijk dan op de overzichtspagina van We zijn er Bijna!

We zijn er Bijna! is te zien vanaf dinsdag 10 augustus 2021 om 20.30 uur op NPO 1. Op die dag spreekt MAX-dj Daniel Dekker in zijn show Lunch Lekker met Martine van Os over het nieuwe seizoen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12,00 en 14,00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: MAX Magazine)

Geef een antwoord

Reactie

  1. WiHo says:

    +/- 60 jaar geleden begonnen op de motor in een tentje en 50 jaar later noodgedwongen gestopt en de caravan verkocht. Wel alle “We zijn er bijna’s” gevolgd. Zelf zijn we nooit met een groep meegegaan. Je levert vrijheid in, maar solo hou je wel je vrijheid om b.v. van een vast plan af te wijken. Helaas, we moeten het nu alleen doen met dit mooie programma. Hoop dat dit niet de laatste wordt.