Maak ruimte voor de speed pedelec

“Laat snelle e-bikes op snelfietsroutes en langs drukke wegen met snel rijdend verkeer fietsen.” Dat bepleiten RAI Vereniging en de Fietsersbond.

Nieuwe regels voor de speed pedelec

Vanaf 1 juli 2017 moeten alle speed pedelecs –  snelle e-bikes die tot 45 kilometer per uur kunnen rijden – voorzien zijn van een bromfietskenteken. Bestuurders moeten minimaal een rijbewijs AM hebben en zijn verplicht een helm te dragen. Ook zijn de snelle e-bikes niet langer welkom op fietspaden; ze mogen alleen op de openbare weg en op bromfietspaden rijden. Ook snelfietsroutes zijn niet langer toegestaan terrein.

Onbegrijpelijk

RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck noemt het “onbegrijpelijk”. “De speed pedelec heeft enorm veel potentie bij de aanpak van files en is bij uitstek geschikt voor woon-werkverkeer”, laat Van Eijck weten. “Dat moeten we maximaal stimuleren in plaats van tegenwerken.”

Ruimte op snelfietsroutes

RAI Vereniging en de Fietsersbond bepleiten daarom dat snelle e-bikes op fietspaden mogen rijden die daarvoor voldoende ruimte bieden. “Snelfietsroutes in Nederland die nu alleen voor fietsers mogen worden gebruikt zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten,” zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Ook binnen de bebouwde kom zijn er langs grote en drukke verkeersaders fietspaden die breed genoeg zijn.”

De organisaties gaan samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu kijken welke fietspaden wel en niet geschikt zijn voor snelle e-bikes.

(Bron: ANP, RAI Vereniging, de Fietsersbond)

Geef een reactie