app

App van ministerie moet reizen een stuk makkelijker maken

U kent het waarschijnlijk wel: u gaat op bezoek en kiest de auto als vervoersmiddel. Vervolgens staat u  in de file. “Was ik nu toch maar niet met de auto gegaan”, is een gedachte die velen in zulke situaties zullen hebben. Met een nieuwe app van het ministerie van Infrastructuur zijn dit soort situaties verleden tijd. 

Dit kan de app allemaal

De app, die Mobility as a Service (MaaS) gaat heten, moet ervoor zorgen dat Nederlanders met 1 druk op de knop kunnen zien hoe zij het best van A naar B kunnen komen. De applicatie laat actuele vertragingen zien en kan inschatten wat de beste reisoptie is. Ook kunt u uw eigen reisvoorkeuren doorgeven, waarna de beste reisopties voor u bepaald wordt. Momenteel moeten reizigers soms meerdere apps raadplegen om de ideale route te bepalen. Dit omdat deze meestal zijn toegespitst op 1 type vervoer. Een voorbeeld: een treinapp laat geen vertrektijden van de metro of tram zien en vice versa.

Testfase

De app bevindt zich nu nog in de testfase en wordt op pilotbasis gebruikt in verschillende regio’s door heel Nederland. Het gaat hier zowel om sterk stedelijke gebieden, zoals regio Amsterdam, maar er wordt ook mee gewerkt in de zogenoemde krimpgebieden. De verwachting is dat de pilot nog 2 à 3 jaar zal duren. Mocht de test succesvol zijn, dan is landelijke invoering een optie.

(Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANP, AD)

Geef een antwoord