GVB tram bus Amsterdam

Geen kaartjes meer bij de chauffeur in Amsterdamse tram en bus: welke alternatieven zijn er?

Reist u in Amsterdam met de bus of de tram? Dan kunt u vanaf dinsdag 20 juni 2023 geen kaartjes meer kopen bij de chauffeur. Dat heeft vervoersdienst GVB bekendgemaakt. Vanwaar deze maatregel en hoe kunt u alsnog aan kaartjes komen?

Einde van de ov-chipkaart in 2025?

De OV-chipkaart gaat mogelijk verdwijnen na 2025, omdat het systeem hierachter snel verouderd raakt. Voordat het inderdaad zover is, moet blijken of er goede alternatieven voor de ov-chipkaart komen. Maar GVB speelt alvast in op het mogelijke einde van de ov-chipkaart. ‘We stoppen met de kaartverkoop bij de bestuurder, omdat er nu andere en makkelijkere manieren van betalen voor je OV-reis zijn’, meldt de vervoerder via de eigen website. Bij de meeste busmaatschappijen in de rest van het land kunt u nog wel een los kaartje bij de buschauffeur kopen. Of dat ook zo blijft als de ov-chipkaart inderdaad verdwijnt, is nog niet bekend.

Hoe werkt OVPay?

Er is namelijk al een alternatief voor de ov-chipkaart. Sinds juni 2023 kunt u bij alle vervoerders in Nederland terecht met het betaalsysteem OVPay. Via dit systeem (vergelijkbaar met contactloos betalen in de winkel) kunt u met uw pinpas, creditcard of smartphone in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Hoe dit precies in zijn werk gaat, legt MAX vakantieman in dit artikel en in dit artikel uit.

Betalen telefoon
Lees ook: Betalen met uw telefoon: hoe werkt het, is het veilig en waar kan het?

Hoe koopt u (papieren) kaartjes voor het openbaar vervoer in Amsterdam?

Met OVpay kunt u overal in Nederland gebruik maken van het openbaar vervoer. U betaalt uw reis met uw contactloze betaalpas, creditcard of mobiele telefoon. Hiervoor dient u wel de optie ‘NFC contactloos betalen’ te activeren in uw telefoon. Deze functie heeft u ook nodig in het Amsterdamse openbaar vervoer, als u in- en uit wil checken in de bus, tram of bij de metropoortjes. De GVB-app ‘Gappie’ kunt u gebruiken voor het aanschaffen van de verschillende kaartjes in het openbaar vervoer. Maar het is nog altijd mogelijk om papieren tramkaartjes te kopen. Dat kan dus niet meer bij de chauffeur, maar als er een conducteur aanwezig is op de tram, kunt u bij hem of haar terecht. Daarnaast kunt u van tevoren een tram- of buskaartje bij één van de kaartautomaten aanschaffen. Via dit overzicht van GVB ziet u waar deze automaten staan.

Wat voor bus- en tramkaartjes kunt u kopen in Amsterdam?

Gaat u een dagje (of meerdere dagen, inclusief overnachting) naar Amsterdam, dan kunt u op verschillende manieren gebruik maken van het openbaar vervoer. Een dagkaart of meerdagenkaart kan handig zijn. Maar misschien heeft u ook wel genoeg aan een kaartje voor 1 of 1,5 uur? En misschien wilt u uw fiets meenemen in de tram? Op de website van de GVB kunt u de verschillende opties en de verkooppunten zien.

(Bron: GVB, MAX vakantieman, ANP, Gemeente Amsterdam, Rijksoverheid. Foto: Evert Elzinga/ANP)

Geef een reactie