Inchecken

Inchecken met smartphone in plaats van ov-chipkaart op grotere schaal mogelijk

Na een geslaagde proef op kleine schaal is het vanaf maandag 22 mei 2017 voor een grotere groep reizigers mogelijk om in het openbaar vervoer in te checken met een smartphone in plaats van een ov-chipkaart.

Android-toestel

Klanten van Vodafone, KPN en KPN-dochters Simyo, Yes Telecom en Telfort die een Android-toestel hebben kunnen vanaf nu in- en uitchecken door middel van ov-chip mobiel. Mensen die gebruik willen maken van deze mogelijkheid moeten zich hiervoor wel aanmelden via een website waarna de digitale ov-kaart op de smartphone kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van welke provider u heeft, moeten er ook een aantal apps worden gedownload waarop het systeem draait.

Abonnement nog niet mogelijk

In het begin is de dienst alleen beschikbaar voor mensen die vol tarief reizen en automatisch hun reissaldo opladen. Eventuele leeftijdskorting wordt ook verwerkt. Later krijgen reizigers met een kortingkaart of abonnement ook de smartphonemogelijkheid. Andere telecomproviders moeten eerst nog een overeenkomst sluiten met Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, voordat hun klanten ook ov-chip mobiel kunnen gebruiken. Wanneer Apple-gebruikers ‘ov-chip mobiel’ kunnen gebruiken, is nog onbekend. Woordvoerder Nicky Jansen zegt tegenover NOS: “Vooralsnog staat Apple het technisch niet toe.”

Ov-chipkaart verdwijnt voorlopig niet

Volgens Rover betekent dit systeem niet dat de ov-chipkaart op korte termijn verdwijnt. Het is volgens de organisatie technisch gezien ingewikkeld om alle technieken van de chipkaart te kunnen overzetten naar ov-chip mobiel.

Lijkt deze nieuwe optie u handig of houdt u het liever bij de ov-chipkaart?

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie