Huisdier steeds vaker mee op reis

Steeds meer mensen willen met hun huisdier op vakantie, ondanks een hele rits aan regels. Regels die ook nog eens per land en luchtvaartmaatschappij verschillen.

Honden versus katten

Aan reizen met dieren zit een enorme voorbereiding vast. Toch kiezen steeds meer reizigers ervoor om hun dier mee te nemen. Hondenbezitters (30 procent) en kattenbezitters (10 procent) nemen hun dier minstens 1 keer per jaar mee op vakantie. Dat het aantal katten wat minder vertegenwoordigd is lijkt niet zo vreemd. Voor honden is reizen vaak al geen pretje, een kat doet u er meestal al helemaal geen plezier mee.

Regels

American Airlines vervoerde in 2015 124.000 huisdieren en KLM ruim 10.000. Het was ook KLM die als eerste vliegtuigmaatschappij een dier vervoerde: stier Nico, die in 1924 van Rotterdam naar Parijs vloog. Bij het reizen met dieren komt veel kijken. Naast het regelen van de benodigde papieren moeten ze de vereiste inentingen krijgen en op de plaats van bestemming eventueel in quarantaine verblijven. Bij vliegreizen komt er nog bij dat elke vliegtuigmaatschappij eigen regels heeft. En het is ook afhankelijk van de bestemming hoe gemakkelijk of moeilijk de viervoeters er binnen komen.

Dierenarts

Op de website van Schiphol zijn tips en handige links te vinden die u verder helpen en op pettravel.com vindt u het beleid van alle maatschappijen ter wereld. Uw dierenarts kan u verder helpen met de benodigde inentingen, chip en het dierenpaspoort. Op de website van de beroepsorganisatie van dierenartsen vindt u ook veel informatie.

Johnny Depp

Filmster Johnny Depp ondervond aan den lijve dat het geen goed idee is om zomaar honden in te voeren in Australië. Hij had zijn viervoeters Pistol en Boo het land binnengesmokkeld in zijn privéjet. Uiteindelijk kwam hij er vanaf met duizend maal excuses én een boete van 700 euro. Maar het had akeliger kunnen aflopen, want zijn huisdieren stonden op de nominatie om afgemaakt te worden en Depp zelf hing een gevangenisstraf van 7 jaar boven het hoofd.

Allergisch

Nu zoveel huisdieren zich via de lucht verplaatsen is de kans aanwezig dat u ooit het luchtruim met 1 van hen deelt. Want kleine viervoeters mogen soms mee met het baasje de cabine in. Voor allergische reizigers is het dan ook raadzaam om van te voren te informeren of er huisdieren mee zullen vliegen. Dan wordt daar rekening mee gehouden. Eenmaal in het vliegtuig protesteren heeft namelijk meestal weinig zin, omdat alle plekken al verdeeld zijn.

Voorzieningen

De reisbranche zelf ziet al die reizende dieren wel zitten en boort een hele nieuwe doelgroep aan. Zo zijn er al hotels die allerlei extra voorzieningen aanbieden, zoals hondenyoga in het Peninsula, Beverly Hills, de Puppy Jet Lag Kit in The Little Nell in Aspen en hondenmatten, kussentjes, speeltjes en meer dat mag worden gehouden na een verblijf in het W hotel in New York. In New York hebben ze het sowieso goed begrepen, want daar zijn dierenbutlers te boeken die tot wel 500 dollar per nacht vragen. Maar dan heeft u ook geen omkijken meer naar uw vakantie vierende huisdier…

Neemt u uw huisdier meestal mee op reis of laat u het lekker thuis?

(Bron: NRC)

Geef een antwoord