mondkapje

Hoe zit het? Moet u op stations en perrons een mondkapje dragen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Moet u op stations en perrons een mondkapje dragen?

Verplicht of niet?

In de trein, bus, metro of ander openbaar vervoer moet u al sinds 1 juni 2020 een mondkapje dragen. Dat is omdat op deze plekken de 1,5 meter afstand niet altijd gegarandeerd kan worden, waardoor het mondkapje wat meer bescherming bescherming biedt.

Dringend advies

Op andere plekken is het ragen van een mondkapje tot eind september geen verplichting en dat is het feitelijk nog steeds niet. Wel raadt de overheid elke Nederlander aan om een mondkapje te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals restaurants en theaters. Stations vallen hier ook onder, waardoor er dus ook van u wordt verwacht dat u een mondkapje draagt als u hier komt. Het gaat dus niet om een verplichting, maar wel om een dringend advies.

station

Het wordt aangeraden om uw mondkapje ook te dragen op het stations en de perrons.

Ook op de perrons?

Dit advies geldt overigens niet alleen voor stationsbezoekers, maar ook voor de mensen die op de perrons staan te wachten. Dit is misschien wat verwarrend, want perrons zijn doorgaans niet helemaal overdekt en gelden zodoende niet echt als publiek toegankelijke binnenruimtes. Toch wordt het dragen van neus- en mondbescherming ook hier van harte aanbevolen, schrijft de overheid op de eigen site: “ten aanzien van locaties die over zowel binnen- als buitenlocaties beschikken (zoals bijvoorbeeld stations, maar ook dierentuinen en pretparken) geldt dat wordt geadviseerd om het mondkapje zo min mogelijk op en af te zetten, ook als bezoekers zich in de buitenlucht bevinden.”

Conclusie:

Het dragen van een mondkapje op stations en perrons is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd. Ook op perrons, die zich vaak half of praktisch helemaal in de buitenlucht bevinden, is een mondmasker dragen het advies.

Meer over mondkapjes

Benieuwd naar praktische tips over het dragen van mondkapjes? U leest ze hier: Mondkapjes advies in Nederland: praktische tips voor het dragen en bewaren

(Bron: Rijksoverheid, NS)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  In een stad als Cairo met 20 miljoen mensen, waar iedereen door elkaar scharrelt en iedereen aan elkaar zit, draagt niemand een mondkapje en breidt corona niet uit. Hoe kan dat? Zijn hier in Europa duistere krachten aanwezig, die steeds weer voor besmettingshaarden zorgen?

   Donna7 says:

   Waar haalt u die onzin vandaan? Kijk b.v. hier: https://www.parool.nl/wereld/medici-die-kritiek-uiten-op-het-coronabeleid-in-egypte-worden-opgepakt~bfef8a0f/
   En er zijn veel meer van deze berichten. Ook door duistere krachten geplaatst?