Euro gulden Nederlandse Antillen

Hoe zit het? Kunt u op de Nederlandse Antillen met euro’s betalen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kunt u op de Nederlandse Antillen met euro’s betalen?

Horen de Nederlandse Antillen nog bij Nederland?

Waar we de Nederlandse Antillen zeggen, bedoelen we formeel het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit bestaat uit de 6 eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Tussen 1954 en 1986 is de Nederlandse Antillen een verzamelnaam voor deze 6 eilanden, als zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Maar Aruba krijgt als eerste land een status aparte en geldt sinds 1996 als apart land binnen het Koninkrijk.

Sinds 10 oktober 2010 gelden ook de 5 overgebleven eilanden niet meer als 1 land. Curaçao en Sint Maarten gaan Aruba achterna en zijn sindsdien een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Deze 3 eilanden hebben hun eigen bestuur en wetgeving. De BES-landen Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn juist niet zelfstandig, maar gelden als bijzondere Nederlandse gemeentes. Deze 3 voormalige Nederlandse Antillen staan tegenwoordig bekend als Caribisch Nederland.

Welke munteenheid hebben Bonaire, Sint Eustatius en Saba?

Hoewel Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderdeel van Nederland zijn, hebben deze eilanden niet dezelfde munteenheid. U kunt op de BES-eilanden vrijwel nergens met euro’s betalen, want de Amerikaanse dollar is de officiële munteenheid. Wel kunt u bij de bank euro’s voor dollars wisselen. Daarnaast kunt u uw pinpas en/of creditcard gebruiken, mits u heeft ingesteld dat u deze buiten Europa kunt gebruiken. Twijfelt u hierover, zoek dit dan voor vertrek uit bij uw bank.

Nederlandse leenwoorden
Lees ook: Van daalder tot dollar: hoe Nederlandse woorden in 138 talen doordringen

Welke munteenheid hebben Aruba, Curaçao en Bonaire?

Als u Aruba bezoekt, kunt u betalen met de Arubaanse florin. Curaçao en Sint Maarten maken gebruiken van de Antilliaanse gulden. Houd er wel rekening mee dat de wisselkoers van de Arubaanse florin (AWG) en de Antilliaanse gulden (ANB) is gekoppeld aan de dollar. 1 Amerikaanse dollar komt overeen met 1,75 à 1,80 AWG of ANB. Ook op deze eilanden kunt u pinnen en uw contante euro’s inwisselen bij de bank of wisselkoersen.

Dit kunt u eveneens doen in hotels, maar de ANWB waarschuwt voor een minder gunstige wisselkoers. Met Amerikaanse dollars kunt u op Curaçao overigens ook betalen. En houd er rekening mee dat het eiland Sint Maarten een Nederlands en een Frans gedeelte (Saint-Martin) heeft. Op dit Franse gedeelte kunt u dan weer wel met euro’s betalen.

Waar moet u nog meer op letten?

De ANWB benadrukt verder dat u in Caribisch Nederland niet altijd contactloos kunt betalen, met uw smartwatch of mobiele telefoon. Op Aruba is dat meestal wel mogelijk, op Curaçao soms wel en soms niet, op de overige eilanden is die kans een stuk kleiner. Als u inkopen doet, kan het bovendien gebeuren dat de winkel geen pinapparaat heeft en dat u dus sowieso contant moet betalen. En als u contant geld op wilt nemen, dan kunt u defecte of lege pinautomaten aantreffen. In Nederland gebeurt dit overigens ook regelmatig. Tot slot, let erop dat u een paspoort nodig heeft om af te kunnen reizen naar 1 van de 6 eilanden. Zoals MAX vakantieman in dit artikel uitlegt, is een ID-kaart of rijbewijs onvoldoende, ook al behoren de eilanden tot het Nederlandse koninkrijk.

De populairste betaalmethode verandert regelmatig. Welke methode is het veiligst?
Lees ook: Wat is de veiligste betaalmethode: pinnen, met de telefoon, of toch contant?

(Bron: MAX vakantieman, Rijksoverheid, Koninklijk Huis, Canon van Nederland, ANWB, NederlandWereldwijd, Curaçao.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie