100-plussers

100-jarige: “Denk positief en maak er wat van”

De afgelopen 20 jaar is het aantal 100-plussers in Nederland verdubbeld. Dat betekent dat er inmiddels 2225 Nederlanders 100 jaar of ouder zijn. Een van hen is mevrouw De Bij-van Berkel uit Hilversum. Wij vragen haar hoe het is om deze zeer respectabele leeftijd te bereiken.

Nooit verwacht

Mevrouw De Bij-Van Berkel is in 1916 geboren in Amsterdam en mocht in 2016 dus 100 kaarsjes uitblazen. “Ik vind het hartstikke leuk dat ik 100 ben. Ik had nooit verwacht dat ik het zou worden, maar ik vind het leuk nu ik het ben”, vertelt de eeuweling over haar leeftijd.

Druk

Nu maakt mevrouw De Bij-van Berkel nog deel uit van een vrij selecte groep, maar dat is rond 2035 wel anders. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat er tegen die tijd ongeveer 5000 100-plussers in Nederland wonen. Geen goede ontwikkeling, volgens onze 100-jarige geïnterviewde. “Ik vind 100 eigenlijk te oud. Veel oudere mensen kunnen niets meer zelfstandig en krijgen steeds meer gebreken. Ik woon in een serviceflat en zie regelmatig mensen van 85 die amper meer kunnen lopen. Dat is niet leuk”, benadrukt zij. Zelf heeft zij slechte ogen, maar: “mijn benen en hersenen doen het nog goed.” Bijna al haar dagen zijn gevuld met activiteiten. “Soms heb ik het gewoon druk”, lacht ze. Gezellige dagjes weg, tv-kijken en een boek lezen, vindt zij nog steeds net zo leuk als vroeger. “Ik heb mijn hoed al op voordat iemand vraagt of ik ergens mee naartoe wil”, grapt zij.

Naar Hilversum

Op haar zevende komt zij samen het haar ouders en broers en zussen in Hilversum wonen. “Dat was toen echt nog een heel klein dorp”, weet zij zich te herinneren. “Overal om ons heen lagen weilanden waar we heerlijk konden spelen”, gaat ze verder. Zij heeft haar woonplaats met eigen ogen zien groeien tot het grote dorp dat het nu is.

Kapsalon

In 1936 trouwt zij met haar man, die kapper is. Ze gaat bij hem in de kapsalon werken en zij krijgen uiteindelijk 3 dochters. In die tijd was zij al net zo druk als nu. Ze geeft een voorbeeld:  “Tijdens de oorlogsjaren had ik een speciaal plaatje voor op de kachel waardoor ik de krullers voor permanenten kon opwarmen. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en al snel kwamen er vrouwen uit de hele omgeving langs om hun haar te laten permanenten. 1 mevrouw kwam zelfs helemaal uit Veenendaal fietsen.” Ze werkt hard, maar het is ook een zware tijd, want haar man is in 1943 opgeroepen om te werken in Duitsland. “Ik moest het allemaal alleen doen, maar het is gelukt”, besluit ze.

Spanje

Dat het haar allemaal is gelukt, ziet haar man ook als hij terugkomt in 1945. “Hij is toen bij een cosmeticamerk gaan werken, omdat hij al gelijk zag dat ik prima in staat was om de zaak alleen draaiende te houden.” Na haar pensionering gaan haar man en zij overwinteren in Spanje. Jarenlang wonen zij de ene helft van het jaar in Nederland en de andere helft in het Zuid-Europese land. “Echt een heerlijke tijd was dat”, vertelt De Bij-van Berkel over deze periode.

Advies

Net als velen, heeft zij ook een aantal dingen meegemaakt die minder fijn zijn. “Mijn jongste dochter overleed toen zij 45 was. Dat was echt verschrikkelijk, maar gelukkig ben ik optimistisch ingesteld. Ik weet niet of ik die periode zo zou zijn doorgekomen als ik pessimistisch was geweest. Ook hield ik mezelf steeds bezig, dat heeft ook geholpen.” Volgens de eeuweling is een positieve levenshouding essentieel voor iedereen die ook 100 wil worden. “Je moet goed voor jezelf zorgen en er wat van maken. Denk altijd in mogelijkheden en niet aan wat allemaal niet gaat. Dan word je een zuurpruim en dat moet je vermijden.”

Met dank aan de gemeente Hilversum en mevrouw De Bij-van Berkel en familie.

(Bron: CBS)

Geef een antwoord

Reactie

  Harmen43 says:

  Geschrokken van de onkunde van het panel over wietolie.
  Ja, het helpt bijvoorbeeld tegen prostaatkanker!
  Nee, er is geen wetenschappelijk dubbel blind onderzoek gedaan!
  Nee, je wordt niet high!
  Nee, het is niet strafbaar!
  Ja, er is een stichting in Leeuwarden, wordt donateur en geef toestemming 5 planten te verbouwen. Naam Suver Nuver!
  Ja, meer dan alleen prostaatkanker wordt aangepakt. Volksstammen in Fryslân gebruiken het!
  Neem alstublieft niet contact op met die Stichting. Lorentzkade 2B.