Nederland

Spanje grote verliezer als vakantieland. Nederland wint terrein

Het warme weer heeft deze zomer niet alleen geleidt tot droogte, maar ook tot een ware verschuiving van onze vakantiebestemming. We blijven een reislustig volk, maar dit jaar zijn we door het warme en droge weer minder naar het buitenland gegaan en vaker in Nederland gebleven. 

Meer vakanties in eigen land

In juni en juli 2018 zijn er volgens de ANVR minder vakanties geboekt dan voorgaande jaren. De brancheorganisatie ziet het aantal boekingen met 5,5 en in juli 8,5 procent teruglopen. Als we al boeken dan boeken we steeds later. Gezinnen met kinderen zijn er vaak nog wel vroeg bij, want zij willen zeker zijn van een goede plek en zijn gebonden aan de schoolvakanties. Het zijn vooral mensen zonder kinderen die langer wachten. Door het mooie weer zien zijn geen reden om naar het buitenland te gaan.

Spanje verliest, Turkije op de terugweg

Nederland is populair onder de Nederlanders. Het aantal boeking naar een bestemming in eigen land stijgt in juli met maar liefst 6,7 procent. Toch gaan we ook nog steeds graag naar het buitenland op vakantie. Turkije is in populariteit toegenomen. Na de mislukte staatsgreep in 2016 is het aantal boekingen dit jaar met 40 procent gestegen. Grote verliezer is Spanje. Het aantal boekingen daalde deze zomer met 20 procent. Waarschijnlijk is het extreem warme weer een reden, maar helemaal duidelijk is het niet.

In Nederland zijn de populairste bestemmingen:

  • Gelderland
  • Limburg
  • Drenthe
  • Zeeland
  • Overijssel

Rotterdam is booming

Rotterdam is niet alleen onder buitenlandse toeristen, maar ook onder de toeristen in eigen land razend populair. Het aantal overnachtingen van bezoekers in binnen- en buitenland stijgt in het eerste kwartaal van 2018 met 28 procent. Toeristen verkiezen de stad boven bijvoorbeeld Amsterdam omdat het rustiger is en omdat er meer ruimte is. Het toerisme richt zich in de stad niet op een paar plekken, maar is verdeeld over de hele stad. Daarom wordt de stad als minder druk ervaren. De stad heeft een aantal bouwprojecten die voor toeristen zeer interessant zijn zoals het Centraal Station, De Rotterdam en de Markthal.

Aantal boekingen trekt weer aan

Nu de zomer weer ‘Hollands’ is, lijkt het aantal boekingen ook weer aan te trekken. Reisbureaus zien dat er al geboekt wordt voor de herfst-, kerst- en meivakantie.

(Bron: AD/NOS)

Geef een antwoord