corona

Gestrand in buitenland door corona? Nieuwe website biedt hulp

Momenteel zitten er nog duizenden Nederlanders vast in het buitenland. Om hen veilig terug te krijgen hebben de overheid, de reisbranche en verzekeraars de krachten gebundeld. Het resultaat is de website bijzonderebijstandbuitenland.nl.

Vast in het buitenland

Als de coronacrisis in veel landen serieuze vormen begint aan te nemen, spoeden veel Nederlandse reizigers zich huiswaarts. Mensen die een pakketreis hebben geboekt, kunnen aankloppen bij de reisorganisatie. Zij zien er op toe dat hun klanten thuis komen. Mensen die een los vliegticket hebben geboekt, hebben deze ‘luxe’ niet. Zij staan er vrijwel alleen voor. Zodoende zijn er volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok nu nog duizenden Nederlanders in het buitenland.

Bijzondere samenwerking

Om deze mensen veilig terug te brengen is dit ministerie een samenwerking aangegaan met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en verschillende partijen uit de verzekerings- en reiswereld. Zij hebben samen de website bijzonderebijstandbuitenland.nl in het leven geroepen. Iedereen die gestrand is in een ander land kan zich aanmelden via deze site, waarna het proces van repatriëring door Nederlandse alarmcentrales in gang wordt gezet. Ook mensen die zich al op een andere manier bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gemeld meoten dit doen.

Hoewel de betrokken partijen er alles aan doen om mensen zo snel mogelijk terug naar huis te krijgen, kan het zijn dat het repatriëren op korte termijn toch niet lukt. In dat geval zal de alarmcentrale er alles aan doen om samen met de gedupeerde een veilig onderkomen te zoeken waar hij of zij voorlopig kan blijven.

MAX Ombudsman Jeanine Janssen vertelt op 23 maart 2020 meer over dit initiatief in Tijd voor MAX. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

Meer lezen over reizen en corona

Wilt u meer lezen over reizen in combinatie met het coronavirus? MAX Ombudsman Jeanine Janssen vertelt u onder meer wat u moet doen als u binnenkort eigenlijk op vakantie zou gaan.

Ook beantwoordt zij vragen van lezers. Heeft u een aan corona gerelateerde consumentenvraag? U kunt deze hier stellen.

(Bron: ANVR, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Jeanine Janssen, ANP)

 

Geef een antwoord