coronavirus in vluchtelingenkampen

De strijd tegen het coronavirus in vluchtelingenkampen

Wereldwijd zijn ruim 70 miljoen mensen  op de vlucht en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Voor hen is het risico dat het coronavirus veel slachtoffers en lijden veroorzaakt groot. Stichting Vluchteling doet er alles aan om hen in deze moeilijke tijd de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Stichting Vluchteling doet er alles aan om de verspreiding van corona in vluchtelingenkampen te voorkomen. Zij kunnen dat niet zonder uw hulp. Word donateur van Stichting Vluchteling, want uw hulp redt levens. Bel 0800 – 1333 (gratis) of doneer direct via de website

Coronavirus

Het coronavirus zorgt niet alleen voor een onzekere tijd voor ons, maar ook voor de miljoenen mensen die leven in overvolle vluchtelingenkampen, zoals in Nigeria, Congo en Griekenland. De anderhalve meter afstand die ons in Nederland moet beschermen is daar ondenkbaar. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Tenten pal op elkaar, 2 of 3 gezinnen in 1 tent. Geen stromend water, geen wc’s, geen hygiëne.

‘Geen tijd te verliezen’

“Er is geen tijd te verliezen, wij moeten aan de slag, ook al zijn de uitdagingen voor de hulpverleners in het veld groter dan ooit.”, aldus Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. Samen met presentator Art Rooijakkers was ze recent nog in een vluchtelingenkamp in Nigeria, waar 70.000 mensen leven in een kamp dat ooit werd gebouwd voor 500 mensen. “We strijden samen tegen corona, maar hoe doe je dat als je in een vluchtelingenkamp woont? Als je met niets op de vlucht bent geslagen en hutjemutje op elkaar zit? Deze mensen hebben onze hulp heel hard nodig.”, zegt Rooijakkers.

Speciaal corona-team

Om de ontwikkelingen van het virus goed in de gaten te houden, heeft Stichting Vluchteling een speciaal corona-team opgezet onder leiding van een arts. Samen met verschillende partners bekijken ze wat voor hulp er waar nodig is. Zoals goede voorlichting, bescherming van gezondheidsmedewerkers, het verbeteren van de hygiëne, sanitaire voorzieningen en basisgezondheidszorg. Van dag tot dag wordt bekeken waar en op welke manier de hulp ingezet moet worden.

Over Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden ze levensreddende hulp, zoals schoon drinkwater, voeding en medische zorg. Maar ook bij langdurige crises kunnen mensen op Stichting Vluchteling rekenen.

Tijd voor MAX

Maandag 20 april 2020 staat Tijd voor MAX in het teken van Stichting Vluchteling. Te gast zijn onder anderen presentator Art Rooijakkers en Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. In de studio is ook huisarts Steven van de Vijver aanwezig, die regelmatig in het overvolle Griekse vluchtelingenkamp Moria is geweest en zal vertellen over de situatie ter plekke. Daarnaast is er een telefonisch interview met Nobelprijs winnaar Dr. Denis Mukwege over onze coronahulp in zijn Panzi ziekenhuis in DR Congo. Ook Hadewych Minis is te gast en treedt op in de studio.

Tijd voor MAX is te zien op maandag 20 april 2020 om 17.10 uur op NPO 1.

Stichting Vluchteling doet er alles aan om de verspreiding van corona in vluchtelingenkampen te voorkomen. Zij kunnen dat niet zonder uw hulp. Word donateur van Stichting Vluchteling, want uw hulp redt levens. Bel 0800 – 1333 (gratis) of doneer direct via de website

(Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling)

Geef een reactie