Frankrijk werkt hard aan benzinetekorten

Door stakingen, blokkades en inmiddels honderden lege pompstations is het een lastige zaak om momenteel in Frankrijk nog aan benzine te komen. Bij de spaarzame benzinestations waar nog wel benzine of diesel in voorraad is staan enorme rijen automobilisten te wachten. De regering neemt nu maatregelen en zet de strategische olievoorraden in.

Strategische olievoorraden

Door vakbondsacties tegen een nieuwe arbeidswetgeving ligt de olietoevoer in Frankrijk al dagenlang stil. Daardoor zijn er grote tekorten aan brandstof in het land. In 6 van de 8 raffinaderijen en een aantal opslagplaatsen wordt gestaakt en daarnaast worden opslagplaatsen geblokkeerd. Als reactie op de blokkades van de raffinaderijen en brandstofopslagplaatsen zet de Franse regering nu de strategische olievoorraden in om de problemen voor de economie te verminderen.

3 maanden voorraad

“Dat is goedgekeurd door de regering, de enige instantie die dat kan doen”, bevestigt Catherine Enck, woordvoerster van de Franse organisatie voor de olie-industrie (UFIP). Volgens UFIP-directeur Francis Duseux wordt elke dag het equivalent van ongeveer de dagelijkse consumptive van de voorraad gebruikt. In het slechtste scenario kunnen ze dat 3 maanden volhouden.

Waterkannonen

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Franse overheid besloten heeft de noodvoorraden benzine en diesel in te zetten. De politie trad vanmorgen in alle vroegte op tegen de afsluiting van een brandstofdepot in Douche-les-Mines, in het noorden van het land. Met behulp van waterkanonnen werden zo’n 80 leden van de machtige vakbond CGT, die zich verzet tegen een nieuwe arbeidswet, verdreven. De vakbond is onverminderd strijdlustig en dreigt ook het metro- en treinverkeer plat te leggen. De bonden zijn boos omdat president François Hollande volgens hen zijn verkiezingsbeloftes uit 2012 niet nakomt.

Illegaal

Minister van Financiën Michel Sapin noemde maandag de blokkades van opslagplaatsen van brandstof illegaal en zei dat de regering alle beschikbare middelen inzet om de economische activiteit te hervatten. Premier Manuel Valls beloofde eerder al dat de opslagplaatsen die worden geblokkeerd door bijvoorbeeld boze vrachtwagenchauffeurs, zullen worden ontzet. Dat wordt met een beroep op de openbare orde gedaan.

Vakantieperiode

Hoe lang de blokkades en stakingen nog zullen duren is nog niet bekend, maar ook met het oog op de komende vakantieperiode zal de Franse regering steeds meer haast krijgen om de situatie op te lossen.

Wilt u alvast de basis van de Franse taal leren? Dan kunt u hier de cursus Frans volgen.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord