Extreem winterweer

Extreem winterweer legt oostkust Noord-Amerika plat

Na dagen van ijzige kou doet de winter er nog een schepje bovenop in Noord-Amerika. De weerdiensten waarschuwen nu ook voor zware sneeuwval en storm. Zelfs tot in Sunshine State Florida is er voor het eerst in 28 jaar weer sneeuw gevallen.

Orkaanachtige windkracht en vloedgolven

Door de aanhoudende kou en sneeuwval is chaos ontstaan aan de Amerikaanse oostkust. Op de luchthavens van New York en New Jersey zijn duizenden vluchten geannuleerd en scholen sluiten de deuren. Vanwege de kou, zware sneeuwval en hevige wind wordt nu ook gevreesd dat het front langs de oostkust uitgroeit tot een storm met orkaanachtige windkracht, waar weer veel extra sneeuw uit voortkomt. Een zogenaamde bomcycloon. De storm kan op de oceaan bovendien 7 meter hoge vloedgolven veroorzaken.

IJzige temperaturen in Noord-Amerika

Sneeuw in Florida

In Tallahassee, de hoofdstad van Florida, is voor het eerst in bijna 30 jaar sneeuw gevallen. Het sneeuwfront is vervolgens naar de Atlantische kust getrokken, waar zuidelijke steden als Savannah en Charleston in South Carolina ook door sneeuw zijn verrast. Aan de noordelijke oostkust van de VS kunnen komend weekend koude records worden gebroken. In de staat Maine kan het tot -27 graden Celsius worden en in New York -16. Eerder is het record onder andere al gebroken in de staat Minnesota. Daar is het kwik net na de kerst tot 37,8 graden onder het vriespunt gedaald. In december liggen de temperaturen in veel Amerikaanse staten altijd al laag, maar volgens CNN zijn ze nu op 10 graden onder normaal komen te liggen.

Canada

In Canada is het nog kouder, de temperaturen zijn daar op sommige plaatsen tot onder de min 40 graden gedaald. Inmiddels zijn delen van de beroemde Niagara watervallen op de grens met Canada bevroren. Die natuurpracht trekt duizenden mensen.

Extreem winterweer

Extreem winterweer

De omgeving van de Niagara watervallen

(Bron: ANP, NOS)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Hanneman says:

    Nondeju! Eerst Trump, nou dit weer!