new york

Maxime op reis: New York, de stad die nooit slaapt

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Dit keer bezoeken we de wereldstad New York, waar het elke dag weer anders is.

Altijd wat te doen

Frank Sinatra zong het in 1978 al in het bekende nummer New York, New York: “Ik wil wakker worden in een stad die nooit slaapt” En daar heeft hij meteen de kern van de stad te pakken: in New York is altijd wat te doen! U kunt met een gerust hart een half jaar naar New York en iedere dag iets anders doen of bekijken en weer dingen tegenkomen die u eerder nog niet had gezien. Maar om u een beetje op weg te helpen zetten we de meest bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten voor u op een rij.

5 wijken

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Verspreid over 5 ‘boroughs’ wonen er 9.5 miljoen mensen in New York. De 5 wijken zijn: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. De meeste toeristische bezienswaardigheden, musea en bijzondere gebouwen bevinden zich in Manhattan. De straten van het langgerekte eiland Manhattan zijn ingedeeld volgens het zogenaamde Commissioners’ Plan van 1811. Dit houdt in dat van boven naar beneden de Avenue’s lopen en van links naar rechts de Streets. Dit maakt de stad heel overzichtelijk en veel mensen treffen elkaar vaak op de hoek van een Street en een Avenue. Als iemand u vraagt om hem te ontmoeten op 2nd en 43th. Dan bedoelt hij dat hij u ziet op de hoek van 2nd Avenue en 43th Street. Zo kunt u elkaar nooit mislopen. Nu we weten hoe de stad in elkaar zit, kunnen we beginnen met onze tocht door de stad.

Times Square

Niets is er mooier dan op uw eerste avond in New York een bezoek te brengen aan Times Square, het lichtjesparadijs van de stad. Times Square is het plein in de buurt Broadway en 42nd Street. De naam van dit plein is afgeleid van het voormalige hoofdkantoor van The New York Times. Het plein ligt op de kruising van Broadway en Seventh Avenue tussen West 42nd Street tot West 47 Street. Op Times Square zelf is behalve winkelen niet bijzonder veel te doen, maar u kijkt uw ogen uit naar alle billboards, reclamezuilen en lichtjes op het plein. Het staat er altijd vol met mensen en het is er een drukte van jewelste. Omdat Times Square vlakbij Broadway ligt kunt u, als u daarvan houdt, natuurlijk wel een bezoekje brengen aan een van de prachtige musicals die daar iedere avond opgevoerd worden. Kaartjes kunt u kopen bij de rode ticketzuilen op Times Square. Als u last-minute een kaartje koopt en geluk heeft, kunt u daar flinke kortingen op krijgen.

TimesSquare_Anchrit

timessquare_anchrit

Downtown en Uptown

Het eiland Manhattan is verdeeld in 3 delen: Downtown, Midtown en Uptown. Dit is vooral handig om te weten als u met het openbaar vervoer reist. In de metro worden bij de ingang niet altijd bestemmingen weergegeven, maar wel richtingen. Dan moet u dus kiezen of u naar Downtown Manhattan of Uptown Manhattan wilt. Voor uw bezoek aan de stad is het slim om uw bezoeken in te delen op locatie. Als u zoveel mogelijk wilt zien, kunt u de dingen die bij elkaar in de buurt liggen het beste combineren. Manhattan is een langgerekt eiland en het kan zomaar 1.5 uur duren om van Downtown helemaal naar Uptown te reizen, en dat is natuurlijk zonde van de tijd.

Statue of liberty, Battery Park

In Downtown Manhattan is ontzettend veel te doen. Zo vindt u er bijvoorbeeld het financial district, met het bekende Wall Street. En in Battery Park kunt u (zomer of winter) heerlijk genieten van alles wat er om u heen gebeurt. Straatartiesten geven een voorstelling, eekhoorntjes eten de nootjes uit uw hand en u heeft een prachtig uitzicht over de hudson en de east-river. Met als hoogtepunt in de verte: het Vrijheidsbeeld. U kunt het Vrijheidsbeeld van dichtbij bekijken door kaartjes te kopen voor een excursie met de boot. Op het eiland kunt u dan een wandeling maken of het beeld beklimmen. U kunt, als u dat niet per se nodig vindt, echter ook de gratis (!) Ferry naar Staten Island nemen. Deze grote oranje veerboten vertrekken elke 15 tot 60 minuten van South Ferry. De reis naar de overkant duurt ongeveer 25 minuten en vanaf de veerboot heeft u een prachtig uitzicht op de skyline van Downtown Manhattan en vaart u vlak langs het Vrijheidsbeeld. Zodra u uitstapt op Staten Island kunt u via de aankomstterminal direct de vertrekhal weer in om de boot terug te nemen. Zo bent u een uurtje onderweg en heeft u voor niets een prachtige vaartocht langs het Vrijheidsbeeld gemaakt.

statue_anchrit

Skyline_Anchrit

Empire State Building, Top of the Rock

Voor een mooi uitzicht over de stad kunt u het beste The Empire State Building of Top of the Rock bezoeken. Voor een bedrag van ongeveer 35 dollar gaat u met een lift naar de bovenste verdieping van het gebouw waar u een prachtig uitzicht over de stad heeft. Mijn voorkeur gaat uit naar het uitzicht vanaf Top of the Rock. In dat uitzicht ziet u namelijk ook het Empire State Building, en dat maakt het plaatje compleet. Beide gebouwen bevatten natuurlijk ook een klein museum waarin u meer te weten komt over de geschiedenis van het gebouw en waarom het er staat. Voor deze en vele andere musea in New York is het overigens handig om vooraf online een toegangskaartje te kopen. U kunt dan alvast een datum en een tijd uitkiezen waarop u het museum wil bezoeken. Dat voorkomt dat u lang in de rij moet staan en vaak krijgt u online ook nog een paar dollar korting op het toegangskaartje.

empirestatebuilding_anchrituitzichttopoftherock_anchrit

Net als in de film: Grand Central Station

Een belangrijke plek voor veel films die in New York zijn opgenomen is het Grand Central Station, midden in New York. U vindt het station op Park avenue en 42nd Street. Met de metro kunt u uitstappen bij de halte Grand Central Terminal. In het station zijn veel winkels, maar vooral de centrale stationshal is indrukwekkend om te zien. En als u er dan toch bent: vergeet dan geen cupcake te halen bij de Magnolia Bakery, bekend uit de serie Sex and the City!

GrandCentralStation_Shutterstock

De natuur in: Central Park en The Highline

Ondanks dat New York een grote stad is met veel (hoge) gebouwen, is er ook veel natuur te vinden. Om het grote Central Park kunt u niet heen en is ook zeker een bezoekje waard. Het stadspark is 4 kilometer lang en strekt zich uit van 59th tot 110th street. In de zomer kunt u er heerlijk fietsen, wandelen of lekker picknicken in het gras. In de zomer zijn er in het speciale theater in het park onder de noemer Shakespeare in the Park ook bijzondere voorstellingen van toneelstukken van Shakespeare te zien. Terwijl u in de winter de schaatsen onder kunt binden om te schaatsen op een grote schaatsbaan middenin het park. Als het park bedekt is onder een dik pak sneeuw is fietsen misschien niet zo’n goed idee. In Central Park is altijd iets te doen. Met kleine kinderen is ook een bezoekje aan de Central Park Zoo, bekend van onder andere de film Madagascar, ook zeker de moeite waard.

Een andere bijzondere vorm van natuur vindt u op The High Line. Het zogeheten High Line Park is een langgerekt verhoogd stadspark in het Westen van de stad. Het park werd aangelegd op het traject van de West Side Line, een oude goederenspoorlijn die niet meer werd gebruikt. De spoorweglijn werd sinds de jaren 80 niet meer gebruikt en na enkele jaren ontstonden er plannen om van de verlaten spoorweg een park te maken à la Promenade Plantée in Parijs. Het uiteindelijke park werd ontworpen door de Nederlandse ontwerper Piet Oudolf. De High Line begint op de hoek van Gansevoort en Washington Street in het zuiden en loopt 2,33 kilometer in noordelijke en noordoostelijke richting tot aan W 34th Street. U kunt op meerdere punten met de trap of de lift vanaf de straat het stadspark betreden.

central-park_anchrit

highline_anchrit

WTC Memorial en St. Paul’s Chapel

Een bezoek aan New York is niet compleet zonder een bezoek aan het National September 11 Memorial & Museum. Het monument, 2 grote waterbakken die constant gevuld worden met water dat langs de muren naar beneden stroomt, herdenkt de slachtoffers van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Het is ontworpen door Michael Arad en werd gebouwd op de plaats waar voorheen de Twin Towers stonden, naast de in november 2013 geopende nieuwe wolkenkrabber One World Trade Center. Behalve de 2 bijzondere waterbakken, waar alle namen van de slachtoffers in gegraveerd zijn, is er ook een museum te vinden waar u alles kunt zien en horen over deze heftige aanslagen. Om uw bezoek compleet te maken kunt u de St. Paul’s Chapel bezoeken. Deze kleine kapel stond recht tegenover de Twin Towers en is ongeschonden gebleven. Na de aanslagen werd de kapel een rustplaats waar reddingswerkers die bezig waren even bij konden komen en aan konden sterken. Gedurende 8 maanden hebben honderden vrijwilligers 24 uur per dag gezorgd voor brandweermannen, bouwvakkers en politiemannen. Zij zorgen voor schone bedden, eten en hielpen hen waar nodig. Inmiddels is de kapel voor veel mensen een bijzondere plek en een museum geworden, waar de aanslagen herdacht kunnen worden.

img_9582

WTC_Anchrit

Winkelen in Soho

Winkelen kan in New York overal. Bekende grote winkelketens als Century 21, Macy’s en Bloomingdale’s zijn door de hele stad te vinden. Maar voor een exclusief kijkje in hele bijzondere winkels kunnen we u alleen maar adviseren om eens over 5th Avenue en Madison Avenue te wandelen. U loopt langs alle grote en bekende merken en kunt u vergapen aan al het moois in de etalages. Wilt u voor uzelf iets kopen? Breng dan een bezoekje aan de wijk Soho, waar heel veel leuke en betaalbare kledingwinkels bij elkaar zitten. Deze wijk ligt overigens vlak in de buurt van Little Italy en Chinatown, wat op zichzelf ook weer hele leuke wijken zijn om eens een bezoekje aan te brengen.

Er komt geen einde aan

Zoals we dit artikel al begonnen: in New York is het nooit rustig! Er is altijd iets te doen. We hebben het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over The Brooklyn Bridge, waar u echt een wandeling over moet maken. En neem in Brooklyn dan vooral de tijd om een pizza te eten bij Grimaldi’s Pizza onderaan de brug! Het is het wachten waard. Als u tijd heeft is de grote New York Library of 5th avenue ook zeker een bezoekje waard. En alle bijzondere musea die New York rijk is, daar kunnen we nog wel uren over doorvertellen: Het Guggenheim, The Museum of Modern Art, The Natural Museum of History, The Metropolitan Museum of Art enzovoorts. Ze zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken! En neem voor de grap eens zo’n typische gele New Yorkse taxi. U bent als u uitstapt echt weer een ervaring rijker. U kunt een taxi aanhouden door aan de rand van de straat te gaan staan en uw hand op te houden. Let op: alleen taxi’s waarbij het lampje brandt zijn beschikbaar. Als het lampje uit is, dan is de taxi al vol of onderweg naar iemand anders. Als u wat langer in New York bent en niet zo krap in de tijd zit is het het waard om eens te kijken naar de toegangsprijzen van deze musea. Sommige van hen hebben op speciale tijden namelijk ‘Free admission’. Op deze tijdstippen kunt u het museum dan bezoeken zonder entreegeld te betalen. Ze werken dan met het ‘pay what you wish’-principe. U mag betalen wat u wil om naar binnen te gaan, maar dat mag dus ook niets zijn. Het is vaak wel wat drukker op deze tijdstippen, maar het kan zomaar een hoop geld schelen. Een overzicht van deze ‘Free admission’-dagen en tijden vindt u op de website nycgo.com (Engelstalig) een website waar u sowieso veel informatie kunt vinden over wat er allemaal te doen is in New York.

img_9592

img_9558

New York is en blijft een fantatische stad waar altijd wat te doen is. Een prachtige plek om zo nu en dan weer eens naar toe te gaan!

Geef een antwoord