9/11

De aanslagen van 9/11 2001

Dinsdag, 11 september 2001, 08.46 uur, New York. De New Yorkers zijn net aan het werk. Op deze prachtige nazomerdag steekt de skyline van de zonovergoten Big Apple af tegen een staalblauwe lucht. Plotseling horen de New Yorkers een enorm geronk boven hun hoofd en zien ze tot hun ontzetting en ongeloof een vliegtuig zich met een enorme klap in 1 van de 2 torens van het World Trade Center (WTC) boren. Het is de 1e van de 4 terroristische aanslagen die de Verenigde Staten die dag te verduren krijgen. 9/11 is een klap die figuurlijk tot op de dag van vandaag in de westerse wereld en daarbuiten doordreunt.

Camera’s filmen de crash en vrijwel direct is via internationale media New York het belangrijkste nieuws. De New Yorkers zijn in verwarring: is dit een ongeluk? Speculaties alom, want het WTC is al eens eerder het doelwit geweest van een aanslag.

Amerikaanse Palestijnen

Deze vindt plaats op 26 februari 1993, als in Amerika wonende Palestijnse terroristen in opdracht van de terreurorganisatie Al Qaida een bestelbus met explosieven bij de noordelijke toren tot ontploffing brengen vanwege Amerikaanse steun aan Israël. Doel is om de noordelijke toren op de zuidelijke te laten vallen, om zo 2 van de bekendste wolkenkrabbers van de New Yorkse skyline te vellen en het kapitalistisch Amerika in het financiële hart te treffen. De bom is echter niet krachtig genoeg en een enorm gat in de toren is het gevolg. 6 mensen vinden de dood en meer dan 1.000 raken gewond. De 6 daders worden gearresteerd en veroordeeld.

2e vliegtuig

Aan alle speculaties komt op die ochtend in New York abrupt een einde als om 09.03 uur een 2e vliegtuig zich in de andere toren van het WTC boort. Een enorme explosie is het gevolg en de New Yorkers weten het nu zeker: dit is een terroristische aanslag! Tegelijkertijd meldt NORAD, de Amerikaanse militaire organisatie die het luchtruim bewaakt, dat nog een 3e vliegtuig van zijn bestemmingsroute afwijkt. Het lijkt erop dat heel Amerika het doelwit kan zijn van aanslagen.

9/11

Chaos

Brandweerlieden en politieagenten stormen naar de 2 torens, om zoveel mogelijk mensen te redden. Op een normale werkdag zijn zo’n 50.000 mensen aanwezig in het WTC. Er breekt chaos uit in het hart van The Big Apple en huilende en verwarde mensen zoeken steun bij elkaar. De vliegtuigen hebben zich hoog in de torens geboord en er breekt brand uit in beide wolkenkrabbers. Meer dan 200 mensen verkiezen de sprong van 1 van de wolkenkrabbers boven de verbrandingsdood.

Bush

President Bush zit op dat moment in een schoolklas in de staat Florida, als een medewerker hem de gebeurtenissen in een oor fluistert. De schok is af te lezen in de ogen van de president en gehaast neemt hij afscheid van de kinderen. Vanaf dat moment zijn hij en vicepresident Cheney planmatig van elkaar gescheiden: als 1 van de 2 iets overkomt, vervalt Amerika niet in een machtsvacuüm. Om 09.30 uur geeft Bush een verklaring met de woorden: “We hebben te maken met een nationale tragedie. 2 vliegtuigen zijn gecrasht in het WTC, in wat schijnbaar een aanslag is op ons land.”

9/11Pentagon

Om 09.37 uur plaatselijke tijd crasht een vliegtuig met 64 mensen aan boord op het Pentagon. Het Amerikaanse hoofdkwartier van defensie, dat is gevestigd in Washington. President Bush beveelt de luchtmacht elk verdacht vliegtuig uit de lucht te schieten. Over het hele land verkiezen F-16’s het luchtruim om te speuren naar vliegtuigen die afwijken van hun bestemmingsroute. Vanaf 09.50 uur is elke commerciële vluchtbeweging boven de VS verboden.

9/11

pentagon

Opstand

Passagiers van een 4e gekaapt vliegtuig hebben inmiddels via hun mobiele telefoon vernomen over de aanslagen en ondernemen actie tegen de kapers. Eén van de terroristen probeert met op- en neergaande bewegingen van het vliegtuig de opstand van de passagiers af te slaan. Op de cockpit voicerecorder is te horen dat één van de kapers beveelt het vliegtuig te laten crashen, wat geschiedt om iets over 10 uur in Shanksville in de staat Pennsylvania. De bedoeling van de kapers was het vliegtuig te laten neerstorten op Het Witte Huis.

9/11

Puin en Stof

Tegelijkertijd wordt in New York de chaos alleen nog maar groter, als om 09.59 uur de zuidelijke toren het begeeft en tegen de achtergrond van de zonnige skyline ineenstort. Een enorme wolk van puin en stof daalt neer op Manhattan, hetgeen de in paniek rondrennende mensen bedekt. Overal dwarrelt papier naar beneden dat is gevallen uit de neerstortende wolkenkrabber. New Yorkers vluchten onder auto’s of rennen winkels binnen en proberen elkaar te helpen. De chaos is echter compleet als om 10.28 uur de noordelijke toren van het WTC ineenstort. Wederom daalt puin en stof neer op het hart van The Big Apple, gevolgd door miljoenen A4tjes. Later die dag begeeft nog een 3e gebouw nabij het WTC het als gevolg van de hitte van de brandende Twin Towers.

9/11

aanslagen Twin Towers

Slachtoffers

Bijna 3.000 mensen vinden op deze dag de dood als gevolg van de aanslagen, naast de in totaal 19 terroristen. 24 mensen blijven officieel vermist. Onder de slachtoffers bevinden zich 348 brandweerlieden en 62 politieagenten. De 4 aanslagen vinden plaats in 1 uur en 42 minuten.

Daders

Verantwoordelijk voor de aanslagen is de islamitische terreurbeweging Al Qaida, met aan het hoofd de Saoediër Osama Bin Laden. Hoofd van de aanslagen in de VS blijkt Mohammed Atta uit de Verenigde Arabisch Emiraten.  “Maak je hart puur, de tijd van plezier en verspilling is voorbij. De dag des oordeels is aangebroken. Na de aanslagen zal het gelukkigste eeuwigdurende leven aanvangen”, luidt zijn boodschap aan zijn medeterroristen aan de vooravond van de terreurdaden. 2 van de 4 terreurpiloten hebben hun vliegopleiding gekregen van een in Florida wonende Nederlander, die niet van hun bedoelingen op de hoogte was.

aanslagen

Reden

Reden voor de aanslag is de haat van Bin Laden en de zijnen tegen Amerika. Hij vindt dat de Amerikanen zich niet moeten bevinden in islamitische landen. Tevens is Amerika de trouwste bondgenoot van Israël, het land dat door vele islamieten wordt gezien als vijand. Met de aanslagen op zeer bekende Amerikaanse doelen hoopt hij Amerika te vernederen, financieel te treffen en andere moslims te inspireren tot het plegen van terreur. Bin Laden laat na de aanslagen weten zeer tevreden te zijn en maakt bekend dat de terreurdaden beter zijn verlopen dan waarop hij had gehoopt.

Gevolgen

President George W. Bush verklaart The War On Terror, de oorlog aan terreur, met Operation Enduring Freedom, Operatie Langdurige Vrijheid. Amerika valt doelen in Afghanistan aan, waar Bin Laden zich waarschijnlijk ophoudt. Tevens probeert de VS een coalitie te vormen om Irak aan te vallen, omdat dat land vermoedelijk massavernietigingswapens bezit. VN-gezant Hans Blix struint heel Irak af, maar kan geen chemische-, biologische- of nucleaire wapens vinden. De VS en haar bondgenoten beginnen toch een oorlog tegen Irak en bezetten het land. De Iraakse leider Saddam Hoessein wordt gepakt en in 2006 opgehangen. De leider van Al Qaida, Osama Bin Laden, wordt in 2011 opgespoord in Pakistan en vermoord door een elite-eenheid van het Amerikaanse Korps Mariniers, de NAVY SEALs. Zij dumpen zijn lichaam in zee.

One World Trade Center

Londen en Madrid

Andere gevolgen zijn de aanslagen in Londen en Madrid, die in opdracht van Al Qaida zijn gepleegd. Op 7 juli 2005 plegen 4 terroristen aanslagen op 3 metro’s in Londen. Tevens explodeert een dubbeldekker bus. 22 mensen vinden de dood en ongeveer 700 raken gewond. Precies 2,5 jaar na de aanslagen in de VS, op 11 maart 2004, vinden explosies plaats in 4 forensentreinen in Madrid. Wederom zit Al Qaida achter de terreurdaden. Er vallen 191 doden en meer dan 2.000 mensen raken gewond.

IS

Als Irak is veroverd, ontslaan de VS alle militairen van het Iraakse leger. De officieren nemen wraak door islamitische strijders van over de hele wereld op te leiden voor de terreurorganisatie IS. IS richt vervolgens een Islamitische Staat op in Irak en Syrië. Uit naam van IS zijn aanslagen gepleegd in onder andere Noord-Afrika, het Midden Oosten, in Frankrijk en in België.

Nederland

Ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar. Zo is het onmogelijk een vliegtuig te nemen op de manier die vroeger normaal is: passagiers worden volledig onderzocht en hun bagage grondig doorzocht. Zwaarbewapende militairen bij Schiphol en elders zijn geen vreemd verschijnsel meer. Internet- en telefoonverkeer wordt zwaar gemonitord en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt ons op de hoogte van de ernst van de dreiging van terreur in Nederland. Dit alles als gevolg van die dramatische 1 uur en 42 minuten op 11 september 2001.

(Bronnen: BBC, De Telegraaf, CNN, Vandaag de Dag, Wikipedia).

Geef een reactie