Eerste Sprinters met toilet in gebruik genomen

De NS leek het een aantal jaren geleden niet meer nodig om toiletten aan boord van de Sprinters te hebben. Het tegendeel blijkt waar. Daarom laat de NS 131 Sprinters ombouwen en onder andere voorzien van een toilet. De eerste omgebouwde treinen zijn vandaag, 9 augustus 2018, in gebruik genomen. 

Voorzieningen

Naast een rolstoel-toegankelijk toilet worden de treinen ook voorzien van een plek voor 2 fietsen en een schuiftrede bij de deur. Er komen ook 2 plaatsen voor rolstoelgebruikers, met speciale hulpknop, en voor mensen met een visuele beperking is voelbare informatie aangebracht.

Sprinters

Kritiek

In 2010 besluit de NS de nieuwe Sprinters uit te voeren zonder toilet. Dit leidt tot een storm van kritiek. Uiteindelijk eist de Tweede Kamer in 2011 dat de NS verplicht is om in 2025 alle treinen van een toilet te voorzien. De kosten van de ombouw bedragen tientallen miljoenen euro’s. De NS grijpt deze ombouw tevens aan om de 35.000 treinstoelen van de Sprinters begin 2019 in een nieuw jasje te steken.

De eerste zijn klaar

De eerste 2 treinen zijn klaar en rijden vanaf vandaag mee in de dienstregeling. Binnenkort volgt nog een trein. De verwachting is dat eind 2021 alle 131 sprinters zijn aangepast.

(Bron: AD)

Geef een antwoord