In de file staan tijdens een zwarte zaterdag.

Een volle sportzomer en speciale concerten: dit zijn de ‘zwarte zaterdagen’ in 2024

In de zomermaanden is het altijd al extra druk op de Europese snelwegen. Maar in 2024 kan er extra drukte ontstaan door het EK voetbal, de Tour de France, de Olympische Spelen en de concertreeks van Adele. Dit zijn data waar u rekening mee moet houden, wat betreft zwarte zaterdagen.

Het EK voetbal in Duitsland

Het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland is al even bezig en duurt tot en met 14 juli. Door de extra grenscontroles staan er al lange files om het land in te komen. Daarnaast worden de wedstrijden in meerdere stadions door het land gespeeld. Ook Nederlanders reizen af naar de steden om een wedstrijd bij te wonen. Het kan dus extra druk zijn op de wegen richting de speelstad van dat moment. De halve finale wordt gespeeld in München en Dortmund, de finale in Berlijn.

Tour de France in Frankrijk en Italië

Als eerste gaat de Tour de France van start. Deze is van 29 juni tot 21 juli in Italië en Frankrijk. De start is in Italië. Daar worden 3 etappes gereden. Daarna gaat de hele boel verder in Frankrijk.

Italië

Zaterdag 29 juni wordt als een drukke dag voor Italië aangegeven. Maar het drukste moment in het land is van 26 tot 28 juli. Daarna is elk weekend in augustus een drukke of zeer drukke periode, volgens de ANWB.

Frankrijk

Frankrijk heeft traditioneel 1 of 2 dagen een echte zwarte zaterdag. In 2024 zijn dat zaterdag 27 juli en zaterdag 3 augustus. De dagen daaromheen is het ook al zeer druk op de wegen. Daarnaast zijn er nog feestdagen op 14 juli en 15 augustus. Die dagen kan het ook drukker zijn dan gebruikelijk.

Let in Frankrijk trouwens ook op de tolwegen. Er zijn namelijk steeds meer elektronische tolwegen zonder slagboom.

Zwarte zaterdag
Lees ook: Zwarte zaterdag: zo vermijdt u drukte

Nadat de Tour de France afgelopen is, zijn er de Olympische Spelen. Dat is ook de reden waarom de Tour de France voor het eerst in de geschiedenis niet in Parijs eindigt maar in Nice.

De Tour de France eindigt in 2024 in Nice.Foto: Muller-Denis/Shutterstock

Olympische Spelen in Frankrijk

De Olympische Spelen zijn van 26 juli tot 11 augustus. De wedstrijden hiervoor zijn voornamelijk in Parijs, maar ook in andere delen van het land worden sporten beoefend. Zo wordt er in diverse stadions gevoetbald en wordt de haven van Marseille gebruikt voor watersporten. Op de wegen daar rondom kan het dus ook extra druk zijn. Het is immers ook een populaire badplaats voor toeristen.

Drukte in de weekenden in augustus in Duitsland

Ook in Duitsland staan elk jaar lange files op de snelwegen. Voornamelijk door de lange en vele wegwerkzaamheden die er zijn. Naast de genoemde voetbalwedstrijden, is het sowieso druk op de wegen. Dat is vrijdag 21 juni gestart. Vanaf half juli begint het zeer druk te worden, dat zijn dan de zogenoemde zwarte zaterdagen. Dit loopt door tot begin september.

Dit jaar is het in de maand augustus waarschijnlijk extra druk rondom München (in Zuid-Duitsland). Daar geeft zangeres Adele namelijk 10 concerten. Hiervoor komen mensen uit heel Europa naar de stad om haar te kunnen zien.

Zangeres AdeleZangeres Adele. Foto: Fred Duval/Shutterstock

file rijden veilig
Lees ook: Filerijden? Met deze tips houdt u het veilig

Afgesloten A13 in Zwitserland

Als laatste speelt nog mee dat een deel van de A13 in Zwitserland afgesloten is. De weg van Chur naar Bellinzona (route San Bernardinotunnel) is in beide richtingen dicht bij Mesocco. Door noodweer is daar een deel van de weg weggespoeld. De herstelwerkzaamheden zullen maanden duren. De verwachting is dat hierdoor extra veel vertraging is op de A2 van Luzern naar Chiasso, bij de St. Gotthardtunnel.

Weten waar het op andere plekken in Europa druk is deze zomer? Lees dan het artikel van MAX vakantieman.

(Bron: ANWB. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  inesanders says:

  21 juli wordt genoemd als feestdag in Frankrijk. Wat voor feestdag is dit?

   Josephine says:

   journée nationale à la mémoire des victimes des crimes racistes et antisémites de l’Etat français et d’hommage aux ” Justes ” de France, le dimanche 21 juillet 2024

   John K says:

   Josephine: Dat is een mond vol Franse taal. (ik spreek geen woord Frans) .Het is makkelijker om de data te onthouden. 🤣

   MAX Vandaag says:

   Beste Ine,
   We hebben een fout gemaakt met die datum, dus we hebben ‘m er nu uitgehaald. Dank voor het doorgeven!
   Met vriendelijke groet,
   Redactie MAX Vandaag