Bevrijdingsdag

Dit is er te doen op Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren wij de vrijheid in Nederland. Door heel het land worden daarom speciale evenementen, tentoonstellingen en andere activiteiten. Wij hebben er een aantal voor u gebundeld.

Ontsteking vrijheidsvuur op Bevrijdingsfestival Friesland

Elk jaar wordt er in een andere provincie de 5 mei-lezing gehouden, die live te zien is op NPO 1. Dit keer is het de beurt aan Friesland. In navolging van de lezing, wordt het vrijheidsvuur ontstoken door niemand minder dan minister-president Mark Rutte. U kunt hierbij aanwezig zijn als dit gebeurt. Heeft u interesse? Zorg er dan voor dat u om 13.30 uur op het bevrijdingsfestival in Leeuwarden bent.

Bezoek de huizen van Joden en verzetshelden

Op 5 mei kunt u op een aantal geselecteerde plekken in Amsterdam huizen bezoeken waar tijdens of voor de Tweede Wereldoorlog Joden hebben gewoond. Tijdens Open Joodse Huizen, zoals het evenement heet, worden de verhalen van de voormalige bewoners verteld. Ook kunt u de huizen van verzetsstrijders bezoeken en hun verhaal horen. De bijeenkomsten in de Joodse- en verzetshuizen duren ongeveer 1 uur. Kijk op de site van initiatiefnemer 4 en 5 mei Amsterdam voor de locaties die u kunt bezoeken.

Tentoonstelling Stad in Oorlog

We blijven in Amsterdam, want in Hotel Arena in de tentoonstelling Stad in Oorlog te zien. Deze bestaat uit foto’s van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en is samengesteld door het Amsterdamse Stadsarchief en het NIOD, het instituut voor oorlogs-holocaust- en genocidestudies. De foto’s laten zien dat er ondanks de bezetting ook ruimte is voor het gewone leven.

Vrijheidscollege’s in Wageningen

In Wageningen, de stad waar in 1945 de oorlog officieel wordt beëindigd, vinden op 5 mei zogenoemde vrijheidscolleges plaats in de bibliotheek. Deze college’s, die onder meer gegeven worden door schrijver Jan Terlouw en hoogleraar Historische letterkunde Herman Pleij. In de college’s worden verschillende aspecten van vrijheid belicht. Benieuwd naar welke spreker welke invalshoek kiest? Kijk dan op de website van de bibliotheek Wageningen.

Speeddaten met een veteraan

Op verschillende bevrijdingsfestivals door heel het land kunt u speeddaten met een veteraan. Het gaat hier niet niet om een romantisch afspraakje, maar om een gesprek over wat vrijheid nou eigenlijk betekent.Veel veteranen hebben immers gediend op plekken waar de mensen niet in vrij zijn. U kunt onder meer in Leeuwarden, Maastricht en Vlissingen speeddaten met een veteraan.

Natuurgebied Holtigerveld

Wist u dat natuurgebied het Holtigerveld in Drenthe een belangrijke rol speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog? De Duitsers leggen hier een vliegveld aan, waarvan de langs- en startbanen nu dienen als wandelpaden. Ook zijn er meer dan 1000 kraters te zien in het natuurgebied, die herinneren aan de vele bominslagen. Het natuurgebied is alle dagen van het jaar te bezoeken, dus ook op 5 mei 2018.

Vrijheidsconcert in Amsterdam

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw muzikaal afgesloten met het bevrijdingsconcert in Amsterdam. Tijdens het concert speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Antony Hermus samen met bekende Nederlandse artiesten, zoals violiste Noa Wildschut. De koning en koningin zijn aanwezig bij het concert en u kunt vanaf de kades ook genieten van de muziek!

Alle bovenstaande activiteiten zijn kosteloos te bezoeken.

(Bron: 4 en 5 mei Amsterdam, Holtigerveld, Veteraneninstituut, bibliotheek Wageningen, Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Geef een reactie