4 en 5 mei

Stilstaan bij 4 en 5 mei vanuit huis? Dat doet u zo

4 en 5 mei zijn bijzondere dagen in Nederland. Op 4 mei is de Dodenherdenking en op 5 mei vieren wij onze vrijheid. Normaal gesproken worden er op deze dagen grote evenementen georganiseerd, maar dat kan in 2020 niet. Gelukkig kunt u ook vanuit huis herdenken en vieren.

Alles een beetje anders

Geen grote Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en op 5 mei geen bevrijdingsfestivals door het hele land. Door de huidige coronacrisis is dit gewoonweg niet mogelijk. Om toch op een passende manier te herdenken en vieren heeft het  Nationaal comité 4 en 5 mei iets bedacht.

4 mei

Zo worden Nederlanders op 4 mei uitgenodigd om de vlag gedurende de hele dag halfstok te hangen. Dit wijkt af van het reguliere protocol, waarin staat dat u de vlag pas vanaf 18.00 uur ’s avonds halfstok mag. Ook kunt u thuis kijken naar de aangepaste Dodenherdenking op de Dam, waarbij de Koning een toespraak zal houden.Dit is zeer uniek, want de Koning heeft nog nooit gesproken tijdens de Dodenherdenking. Terwijl u naar de herdenking kijkt kunt u na de 2 minuten stilte het Wilhelmus meezingen. De tekst vindt u op de website van comité 4 en 5 mei.

Daarnaast kunnen mensen die in het bezit zijn van een blaasinstrument het Taptoe-signaal meespelen. Dit signaal luidt de 2 minuten stilte in. Het meespelen van dit signaal op 4 mei 2020 is een initiatief van de Oranjevereniging Etten-Leur, maar het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit omarmd. De bladmuziek is online te vinden.

Ook kunt u virtueel bloemen leggen bij een oorlogsmonument via de website van comité 4 en 5 mei. Let op! Dit kost wel geld.

5 mei

Op 5 mei 2020 vieren wij 75 jaar vrijheid. Een mijlpaal, maar helaas kunnen er geen grootste vieringen plaatsvinden. Toch kunt u thuis ook genoeg doen. Uiteraard kunt u de vlag uithangen, maar er is meer mogelijk. Op de website vrijheid.nl, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, vertellen bekende en onbekende Nederlanders wat leven in vrijheid voor hen betekent. MAX heeft een podcast gemaakt over een soortgelijk thema. In de reeks Leven na de oorlog komen mensen aan het woord waarvan de ouders of grootouders zijn getekend door de Tweede Wereldoorlog. Zij vertellen welke invloed een oorlog die zij zelf niet hebben meegemaakt nog steeds op hen heeft.

Speciale uitzending van de NOS

Normaal gesproken worden de festiviteiten op 5 mei afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel te Amsterdam. In 2020 kan dit niet doorgaan. Ter vervanging zendt de NOS op 5 mei een ander programma uit. In de foyer van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam zullen een aantal Nederlandse artiesten samenspelen met een afvaardiging van het Metropole Orkest. Onder meer Simone Kleinsma en violiste Noa Wildschut maken hun opwachting. De registratie van deze optredens is op 5 mei vanaf 20.35 uur te zien op NPO 1. In dit programma zullen ook hoogtepunten uit eerdere 5 mei-concerten worden opgenomen.

(Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Geef een reactie