De traditie van de kerstmarkt

Het is een traditie die zich ieder jaar nog uit lijkt te breiden: de kerstmarkt. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

De kerstmarkt bestaat al sinds de middeleeuwen. Het gebruik van een markt tijdens de feestdagen komt oorspronkelijk uit Duitsland. Voor zover bekend is de allereerste kerstmarkt, de weihnachtsmarkt, in de laatste maand van 1384 gehouden in Bautze, in het Oosten van Duitsland.

Licht, warmte en vreugde

Ieder jaar vindt u in de decembermaanden in verschillende Duitse steden de mooiste kerstmarkten. De Duitse kerstmarkt is vooral bekend om de houten stalletjes waar u diverse winterse lekkernijen kunt krijgen zoals Glühwein, wafels en braadworst.

Hoewel de markten tegenwoordig vooral een commercieel doel lijken te dienen, reikt de traditionele betekenis van de weihnachtsmarkt veel verder dan dat. De kerstmarkten worden namelijk van oudsher gehouden om licht, warmte en vreugde naar de stad te brengen gedurende de meest donkere dagen van het jaar.

Populaire ontmoetingsplek

De kerstmarkt is altijd een populaire ontmoetingsplek geweest voor lokale bewoners tijdens de kerstperiode. Kooplieden speelden daar vanaf het begin slim op in door hun mooiste en beste waar op straat uit te stallen. Diverse attracties maken de kerstmarkt tegenwoordig nog specialer voor bezoekers. Zo vindt u er vaak ijsbanen en diverse kermisattracties, zoals fraai versierde draaimolens en zweefmolens met twinkelende lichtjes.

De kerstmarkt is leuk voor jong en oud. Voor iedereen is er wat te zien, te doen en te proeven! Populair zijn bijvoorbeeld Duitse kerstmarkten in Aken, Düsseldorf en Keulen.

Wat is uw favoriete kerstmarkt?

Geef een reactie

Reactie

    RABE says:

    Utrecht Domplein en Mariaplaats.

    Veel sfeer en gezelligheid.