Duur 12:35
Gepubliceerd op 23 mei 2016

Veiligheidsrisico’s tijdens het reizen

Nederlanders zijn een reislustig volk. Overal ter wereld komt u ze wel tegen, hoog op een berg of midden in een woestijn. Door aanslagen en onrust in veel landen is veilig en onbezorgd reizen helaas al lang niet meer vanzelfsprekend. Waar moet u rekening mee houden?

Aanslagen Turkije

Op internationale luchthaven Atatürk schoten dinsdag 28 juni 2016 3 terroristen in het rond en bliezen zichzelf daarna op. Er vielen tientallen doden en meer dan 200 gewonden. De luchthaven in Istanbul is 1 van de drukste vliegvelden ter wereld en vormt een belangrijke doorreisroute richting onder andere Azië. Met deze aanslag wordt de stad hard geraakt en de aanslag staat niet op zich: eerder ging ook al een autobom af vlakbij de Grote Bazaar in Istanbul. Deze meest recente aanslag betekent opnieuw een klap voor het toerisme in Turkije.

Onrust in reisbranche

De onrust in Europa maakt ons bang. Naar welke landen kunnen we nog veilig op vakantie, moeten we nog wel gaan vliegen of überhaupt op vakantie? Ons reisgedrag wordt sterk beïnvloed door angst en zorgt voor onrust in de reisbranche. Wie neemt deze zorgen weg of is dat onmogelijk?  “Mede doordat het nieuws tegenwoordig veel sneller via diverse kanalen naar ons toekomt, is de impact groter en neemt het angstgevoel toe”, aldus Willem van Ee van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veilige bestemming

Bij het maken van vakantieplannen moet u tegenwoordig met veel zaken rekening houden. Voldeed het voorheen om bij een betrouwbare reisorganisatie te boeken en een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, nu moet ook bekeken worden of het vakantieland van keuze wel veilig genoeg is. Op de website van de Rijksoverheid vindt u per land de eventuele veiligheidsrisico’s. Zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. In het geval van veiligheidsrisico’s kunt u dan extra alert zijn of overwegen of de reis echt noodzakelijk is. De veiligheid wordt aangeduid met kleuren. Geel: let op veiligheidsrisico’s. Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Rood: niet reizen. In Groeten van MAX op maandag 23 mei 2016 werd dit onderwerp besproken met de heer van Ee van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Risico voor Nederlanders

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daardoor een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Ook Nederlandse objecten in het buitenland kunnen doelwit zijn van terroristische aanslagen. Daarnaast is er een verhoogde terrorismedreiging in landen die deelnemen aan de coalitie tegen de terroristische groepering ISIS. Ook in Europa is er sprake van een reële terrorismedreiging. Het niveau van terrorismedreiging kan per land verschillen. Zo ook de veiligheidsmaatregelen die een land neemt om terrorisme tegen te gaan.

Wat kunt u doen?

Bekijk voor en tijdens uw reis de veiligheidssituatie in het land en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Wees alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. En zorg dat u zich kunt legitimeren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is nu 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar op +31 247 247 247 voor praktische tips en hulpvragen vanuit het buitenland. Naast het telefoonnummer, kan dat ook via de mail en via Twitter.

Wanneer kunt u uw reis annuleren?

Als u tijdens uw reis te maken krijgt met een (dreigende) ramp kunt u een (deel) van uw reissom terugkrijgen. Maar alleen als de volgende punten gelden:

 • Uw reisorganisatie is lid van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR).
 • Het gaat om een toeristische vakantie.
 • Er is sprake van een (dreigende) calamiteit. Zoals een natuurramp of terrorisme.

De Stichting Calamiteitenfonds Reizen beoordeelt of u geld terugkrijgt en hoeveel. Bij epidemieën of dierziekten krijgt u geen geld terug van de SCR. Ook niet bij losse vliegtickets of autohuur (zonder tussenkomst van een reisorganisatie).

Dekkingsbeperking

Bij een dreigende ramp stelt het Calamiteitenfonds soms een dekkingsbeperking op. Een dekkingsbeperking betekent dat als u toch op reis gaat, u achteraf geen geld terugkrijgt. Als er een dekkingsbeperking geldt, mag u uw reis wel kosteloos annuleren. Dit kan vanaf 30 dagen voor de start van uw reis. In het geval van een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een dekkingsbeperking krijgt u geen geld terug. Geldt er geen negatief reisadvies, maar is er wel een dekkingsbeperking? Dan krijgt u geen geld terug als u toch op reis gaat.

Te bang om te reizen

Mag u kosteloos annuleren als u niet meer durf te reizen naar uw bestemming? Helaas niet. Angst is geen reden voor kosteloze annulering. U mag uw reis wel annuleren tegen betaling van annuleringskosten en soms kunt u zich er extra tegen verzekeren. Alles over annuleren leest u op de website van ANVR.

Dit onderwerp wordt besproken in Groeten van MAX op maandag 4 juli.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Leendert Alblas says:

  In de uitzending van 23 mei werd een wereldkaart getoond met de veiligheidsrisico’s om te reizen. Wat op het (kleine)getoonde kaartje opviel was, dat op de plaats waar Colombia ligt in Zuid Amerika het rood was gekleurd, hetgeen betekent niet reizen. Echter dit is slechts een klein gedeelte van Colombia, waar niet reizen wordt aanbevolen. Grote delen van Colombia zijn goed bereisbaar.

   MAX Vandaag says:

   Beste Leendert Alblas, voor het grootste gedeelte van Colombia gelden aanzienlijke veiligheidsrisico’s, maar er zijn inderdaad enkele gebieden waar geen bijzondere veiligheidsrisico’s gelden. Het beste kan gekeken worden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/colombia

  oosterwijck says:

  De illuminatie en koningshuizen spelen al honderden jaren stratego, schaak en landje pik, met elkaar. Sinds 1870, is de olie een hoofdoorzaak van al die onrust. Eerst vechten de geheime diensten een ondergrondse oorlog met elkaar uit. Daarna wordt openlijk oorlog gevoerd, waarbij het gepeupel wordt ingezet en geofferd. De ondergrondse oorlogen, worden soms zichtbaar, met een genocide, een epidemie of aanslagen. Tegenwoordig zijn aanslagen actueel. Ik kan alleen maar zeggen, blijf thuis. Onderhuids hebben we nog het gevaar van een epidemie. Daar is echter niets aan te doen. Op een dag zal de wereldbevolking worden gehalveerd, door ziekten. Daarop moeten we nog even wachten.

Bekijk ook

Meer