code oranje

Code oranje in meer landen: wat houdt dat eigenlijk in?

Nadat veel gebieden op 15 juni 2020 van oranje naar geel gaan, kleuren nu steeds meer plekken weer oranje. Waarom veranderen de kleurcodes eigenlijk? En wat betekent dit voor vakantiegangers?

Waarom verandert de kleurcode van een land?

Een reisadvies verandert niet zomaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de reisadviezen maakt, houdt de situatie in de verschillende landen nauwlettend in de gaten en laat zich goed informeren voor er iets wijzigt. Een reden om de kleurcode aan te passen is bijvoorbeeld een toename van het aantal coronapatiënten, zoals nu het geval is in delen van Frankrijk en heel Spanje.

Ook kan het voorkomen dat een land Nederland aanmerkt als een COVID-19-risicogebied en wil dat Nederlandse reizigers in quarantaine gaan bij aankomst. Dit kan voor het ministerie van Buitenlandse Zaken ook een motivatie zijn om het reisadvies te wijzigen van geel naar oranje. Dit is bijvoorbeeld het geval in Noorwegen en Ierland. Het is dus niet altijd zo dat er veel coronabesmettingen zijn in landen met een oranje reisadvies.

Wat betekent het als een land oranje wordt?

Een oranje reisadvies houdt in dat niet noodzakelijk reizen wordt afgeraden en dat er mogelijk inreisbeperkingen of een quarantaineplicht is. Als het reisadvies tijdens uw vakantie van geel naar oranje gaat, adviseert de Rijksoverheid om de opties te bekijken voor een terugreis naar Nederland. Op de vakantiebestemming blijven kan nadelige gevolgen hebben. Zo kunt u mogelijk schade wellicht niet verhalen op uw reisverzekering en ook kan het terugkeren naar huis lastiger worden als de situatie in het vakantieland verder achteruit gaat.

Wat als uw toekomstige vakantiebestemming oranje is geworden?

Zoals al gezegd betekent een oranje reisadvies dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Een vakantie is een niet noodzakelijke reis. De beste optie is dus om af te wachten en niet te gaan als het gebied oranje blijft. Als u een pakketreis heeft geboekt zal uw reis vermoedelijk vanzelf worden geannuleerd, maar houd zelf ook altijd een vinger aan de pols.

Meer weten over vakantie in tijdens van corona? MAX Ombudsman Jeanine Janssen heeft hier in het laatste seizoen van MAX vakantieman veel over verteld. U kunt hier alle artikelen nalezen die naar aanleiding van dit programma zijn geschreven op maxvandaag.nl.

Moet u in quarantaine als u terugkomt uit een oranje gebied?

Of u na een bezoek aan een oranje gebied in thuisquarantaine moet is afhankelijk van de situatie in het land zelf. Op nederlandwereldwijd.nl, de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, staat het volgende: “U gaat 10 dagen in (thuis)quarantaine als u terugkomt uit een COVID-19-risicogebied: dat is een land of gebied met een oranje reisadvies vanwege een verhoogd besmettingsrisico. Of een land of gebied een COVID-19-risicogebied is, staat in het reisadvies.”
Als het reisadvies om een andere reden oranje is, is quarantaine bij thuiskomt niet nodig. Het is dus verstandig om altijd te controleren wat de reden is van de oranje kleur. Dit kunt u terugvinden op nederlandwereldwijd.nl.

Lees ook:

Reizen naar gebied met code oranje? Onverzekerdheid ligt op de loer

Corona en uw vakantiehoofdbrekens

MAX vakantieman vergelijkt coronabeleid reisverzekeraars

Uw vakantievragen beantwoord door MAX Ombudsman Jeanine Janssen

(Bron: Nederlandweredwijd.nl, Ministerie van Buitenlandse Zaken, archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    We gaan een nieuw tijdperk in. … Een tijdperk zonder reisverslaving, zonder reisjunks. Door al het gedoe rond Corona/Covid-19 zijn er steeds meer mensen, die hun verstand gaan gebruiken en rondom huis blijven. Nu is het nog even verwarrend, omdat veel mensen onverrichterzake een beroep doen op een reisverzekering. Maar naarmate het steeds duidelijker wordt, dat de reisverzekering niet uitkeert, komen de reislustigen/reisjunks steeds meer tot inkeer. Geholpen door de alsmaar stijgende prijzen van vliegtickets wordt er ook steeds minder gereisd. En dan is er nog het probleem van besmetting in vliegtuigen, waarin de reislustigen opeengepakt worden als slachtvee. Het ontkennen van besmettingsgevaar in vliegtuigen is reeds achterhaald, nu er steeds meer besmettingen gemeld worden. Er is nog een reden, dat het reizen afneemt, de opwarming van de aarde. Door oververhitting van het gebied aan de evenaar, wordt het een onleefbaar gebied, dus zeker een gebied waar je niet voor de lol heengaat. Er staan niet voor niets zoveel vakantiewoningen te koop in Zuid Europa.