vakantievragen

Uw vakantievragen

Al maanden worden we bij MAX Ombudsman bestookt met een hausse aan ‘corona-vakantievragen’. Voor het verschijnen van deze column heeft de realiteit ons telkens weer ingehaald. Toch doen we weer een poging om u voor te lichten aan de hand van de meest voorkomende vragen van dit moment.

Ik durf niet meer op reis. Moét ik gaan?

Angst is geen reden om kosteloos te annuleren. Vanaf 15 juni worden verschillende landen ‘geel’. U zou dan in feite mogen gaan. Heeft u geboekt voor vertrek in september, wacht dan nog even met annuleren. Als het virus opnieuw oplaait, zullen nieuwe annuleringen volgen vanuit de reisorganisatie. Dan maakt u geen kosten. Wilt u de rust voelen dat u niet meer hoeft, kijk dan in uw voorwaarden wat het kost om te annuleren. Ja, u heeft schade, maar de keuze is aan u.

Ik denk dat mijn reis niet zo uitgevoerd kan worden zoals ik hem heb geboekt. Kan ik er vanaf?

Dat hangt af van het type reis. Zou u een rondreis gaan maken met 10 onderdelen waarvan er 6 niet door kunnen gaan, dan is het echt een andere reis dan u mocht verwachten. Uw beroep daarop bij de geschillencommissie zal een grote kans van slagen hebben. Echter, heeft u alles op de vakantiebestemming en alleen de beperking dat u een mondkapje moet dragen, dan kunnen uw kaarten anders liggen. Overweeg dus goed welke keuze u maakt. Gaat u toch naar de geschillencommissie of de rechter? Wij ontvangen graag de uitspraak van u.

Mijn geboekte vakantie is naar een gebied dat ‘oranje’ blijft. Wat moet ik doen?

Afwachten. Als het gebied ‘oranje’ blijft, zal de reis naar alle waarschijnlijkheid worden geannuleerd als hij in de nabije toekomst ligt. Vindt de reis pas later plaats, kijk dan in de annuleringsvoorwaarden tot welke dag u de laagste annuleringskosten heeft en maak dan uw keuze.

Premier Rutte heeft gezegd dat we niet worden gerepatrieerd als we op vakantie gaan en we zouden door het virus weer terug moeten.

Dat is duidelijke taal. Op vakantie gaan is uw eigen risico. Nu het virus nog niet weg is, is het een risico om op vakantie te gaan. Boekt u een pakketreis, dan moet de reisorganisatie u wel repatriëren. Dat is hun plicht vanuit de wet op de reisovereenkomst. Wilt u dus per se op vakantie, boek dan een pakketreis. Mocht u onverhoopt in quarantaine moeten in dat land, reken er dan op dat het grootste deel van de kosten voor uw rekening zijn.

Ik boek altijd los van elkaar tickets en een huisje. Ik wil dat nu ook weer doen. Kan dat?

Ja, dat kan. Maar u bent dan dus aan uzelf overgeleverd; als u onverhoopt terug moet naar Nederland, moet u een commerciële vlucht regelen. We hebben ten tijde van de vorige repatriëring gezien dat mensen wel 4 keer opnieuw een vlucht moesten boeken omdat hij telkens werd geannuleerd. Duizenden euro’s waren daarmee gemoeid. Wilt u dus toch op deze manier boeken, zorg dan dat u de beschikking heeft over voldoende financiële middelen of creditcard waarmee u uzelf kunt redden.

Nieuwe ontwikkelingen worden wekelijks besproken in MAX vakantieman, elke maandag om 20.30 op NPO 1. Ook op MAXvandaag.nl kunt u informatie vinden. Leden kunnen natuurlijk dagelijks terecht in ons spreekuur. Het spreekuur van MAX Ombudsman is dagelijks tussen 10 en 12 te bereiken via nummer 035-677 55 11.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. oosterwijck says:

  Ik hoop dat door deze wereldwijde ramp, de bevolking afkickt van de vakantiedrang. Er is door de jaren heen een abnormale vakantiekoorts ontstaan om maar zoveel mogelijk / zo ver mogelijk over de wereld te reizen. Hele bevolkingsgroepen laten zich jaar in jaar uit, verleiden om voor een prikkie af te reizen naar Zuid Europa, om daar niet anders te doen als dat ze thuis ook kunnen doen. Een groot deel van die reis lustige avonturiers (2 weken aan het strand liggen), wordt misleid en zelfs opgelicht, zodat Jeanine in actie moet komen om de schade te beperken.
  Reizigers moeten zich aan alle kanten indekken met garantiefondsen en laten verzekeren tegen: calamiteiten, zoals diefstal, ongevallen en ziektes en nog is een groot deel van die reis lustige avonturiers benadeeld, genept en bedrogen. Op vakantie bestemmingen wordt de bevolking geterroriseerd door al die vreemdelingen en ontstaat er een onechte economie, die toerisme wordt genoemd. STOP MET DIE ONZIN EN BLIJF LEKKER THUIS.

  1. B.Harmsen says:

   Hoor/Lees wie het schrijft.

   Waarom al die mensen die na een jaar hard werken willen genieten op hun manier dit misgunnen en de meeste mensen ervaren hun vakantie als erg aangenaam.

   Natuurlijk zijn er enkelingen die iets anders voor geschoteld zijn dan verwacht maar de over grote meerderheid is meer dan tevreden.