Betonblokken

Betonblokken krijgen langzaam vaste plek in straatbeeld

Om openbare plekken beter te beveiligen tegen een terroristische aanslag met bijvoorbeeld een vrachtwagen, worden steeds vaker betonblokken ingezet. Amsterdam is inmiddels begonnen met het permanent plaatsen van 96 betonblokken in het centrum van de stad. De betonblokken lijken langzaam een vaste plek in ons straatbeeld te krijgen. En niet alleen in Amsterdam. 

Schijnveiligheid

De betonblokken komen onder andere te staan op de Dam en het Leidseplein. Ook in en om het Centraal Station zijn de blokken geplaatst. De stad heeft het plaatsen van de betonblokken als veiligheidsmaatregel lang tegen gehouden. Het zou een gevoel van schijnveiligheid geven. Bewoners en bezoekers zouden het gevoel kunnen krijgen dat het niet veilig is op straat.

Toegankelijk en toch beschermd

Rotterdam gaat de hoofdstad voor. In augustus 2017 besluit de stad om onopvallend verschillende hindernissen te plaatsen die het voor een (vracht)auto onmogelijk maakt om in drukke winkelstraten te komen. Bloembakken, fietsenrekken en paaltjes zijn op strategische punten geplaatst. Ook voor het nieuwe Centraal Station in Rotterdam zijn verschillende onopvallende hindernissen geplaatst. De stad wil haar toegankelijkheid niet verliezen, maar wil wel zoveel mogelijk bescherming bieden aan de mensen op straat.

Veiligheid bij evenementen

Behalve als vast middel tegen terrorisme, wordt de betonblok ook incidenteel ingezet bij grote evenmenten. Bloemencorso Zundert, waar jaarlijks 100.000 mensen naar toe gaan, neemt in augustus van dit jaar maatregelen om de vele bezoekers te beschermen. Hoewel er geen directe dreiging is nemen zij zowel zichtbaar als onzichtbare maatregelen. De obstakels moeten ook hier voorkomen dat voertuigen door de mensenmenigte kunnen rijden.

(Bron: NOS)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Tja! Betonblokken. Hér en dér geplaatst in grote steden op plaatsen met veel publiek. Om de schijn van veiligheid te wekken. Gewoon doorgaan met ons leven is het devies. Maar ondertussen houden steeds meer publieke figuren, cabaretiers en andere grootheden op het kijkglas hun mond. De mond die op enig moment liever gesloten blijft. En daarover maken we dan grapjes. Benieuwd naar welke grap gemaakt gaat worden over deze rijkelijk late maatregel. Het lijkt me trouwens ook geen effectieve. Tegen kwaadwillende idioten, overtuigd van hun gelijk, helpt het zeer waarschijnlijk geen zier. Gewoon doorgaan met ons leven betekent dus eigenlijk toch maar voorzichtig met uitlatingen doen en het “gewoon” vinden dat overal die betonnen obstakels staan waar iedereen weet waarom. Het wachten is op de mitrailleurs bij de ingang van de Hema en de plaatselijke bioscopen en popzaaltjes. En de economie gebiedt ons gewoon door te leven. Want winkelend publiek mag niet thuisblijven en de kaartjes dienen te worden verkocht.

    oosterwijck says:

    De politiek wil ons doen geloven, dat moslim terrorisme onder controle is. En dat is het niet. Het gepeupel is te veel verward en te kortzichtig om elkaar te begrijpen en ieder in ieders waarde te laten. Als zelfs 6 verschillende moslim soorten met elkaar op de vuist gaan, lijkt het mij een zeer moeilijk probleem. Waar we niet uitkomen met z.g. “lief zijn voor elkaar promoties”. Het grootste gevaar is de dreiging van moslimfanaten, die menen dat de hele wereld bekeerd moet worden tot het sprookje wat hen wijsgemaakt is (een van de vele sprookjes, die allen op niets gebaseerd zijn). Wij niet geloofd, wat zij geloven is ongelovig. Wie niet geloofd wat zij geloven is een hond. Wie niet geloofd, wat zij geloven moet dood. Hoe primitief kan een geloof zijn? … Hoe kortzichtig is het om je eigen land te verlaten, door onderdrukking en terrorisme(dreiging). Om vervolgens in het gastland, hetzelfde terrorisme te praktiseren. Moslims passen niet in een westerse maatschappij. Dat heeft de oorlog in de Balkan geleerd. Daar zijn de moslims achter gebleven toen, agressieve, genocidiale Turken, een paar eeuwen geleden, Europa wilden veroveren en rovend, moordend en verkrachtend tot Wenen opgetrokken zijn. Daar werden ze in de pan gehakt, door het Oostenrijks-Hongaarse leger, geholpen door het Russische leger. Vervolgens bleven ze achter in het al veroverde Balkan gebied. Na 200 jaar, zijn de moslims daar nog steeds niet opgegaan in de bevolking. Wat pas duidelijk werd toen de president, Jozef Tito de geest gaf. Pas toen kwam alle haat en agressie naar boven. Hetzelfde verhaal speelt in Spanje, waar de Katholieken al 400 jaar de overwinning vieren op de moslims. Elk jaar weer, in september barst het feest los. Ook daar komt en moment, dat ze met elkaar op de vuist gaan. In Engeland, zijn al jaren lang moslim getto’s gevormd, waar een Europeaan niet veilig over straat kan. Hetzelfde verhaal in, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, in Noorwegen en in Denemarken. … Denkt onze regering dit probleem op te lossen met betonblokken? … Het is wachten op de volgende ramp, waar gewone burgers het leven laten. Niet de wijsneuzen uit onze regering, die laten zich beschermen (door ook weer stoere binken uit het gepeupel geselecteerd). Mijn menig: laat iedereen blijven waar hij vandaan komt en zeker niet moet verhuizen naar een ander gebied, waar alles minderwaardig is.