oud en nieuw

Zo wordt oud en nieuw dit jaar gevierd: alternatieve lichtshows en toch conferences

We luiden het jaar 2020 niet met vuurwerk uit, maar op veel plekken in het land zijn alternatieven bedacht voor het traditionele vuurwerkspektakel. Verschillende gemeenten tellen deze keer met oud en nieuw naar het nieuwe jaar af met laser- en lichtshows. In Rotterdam worden daarbij ook drones ingezet. Vanuit de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA wordt het Nationaal Aftelmoment uitgezonden. En met cabaretiers Youp van ’t Hek en Guido Weijers kunnen we alsnog lachend het jaar uit met hun oudejaarsconferences.

Droneshow Rotterdam

Rotterdammers kunnen bij het aftellen naar het nieuwe jaar vanuit huis een droneshow bekijken. De gemeente Rotterdam heeft de film de afgelopen weken op meerdere avonden in het geheim in de stad opgenomen. De droneshow gaat over een jong en sprookjesachtig figuur met een trompet. De begeleidende muziek wordt gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De film wordt op 31 december uitgezonden vanaf 23.50 uur op TV Rijnmond, Rijnmond.nl en via AD.nl.

Laser- en lichtshows

Ook elders in het land worden laser- en lichtshows uitgevoerd. In onder meer Barneveld en Enschede zijn lichtspektakels te zien. Zo wordt er vanaf de Alphatoren (101 meter hoog) in Enschede een lichtspel van licht- en laserstralen over de stad geworpen waarvan (bij helder weer) alle 160.000 inwoners kunnen genieten. Zodat niemand zijn huis of tuin uit hoeft voor het lichtfestijn. De show begint om 22.30 uur en de lichten branden tot 01.30 uur. Alleen als er veel mist is, gaat het niet door. Barneveld heeft een grote lasershow van een uur voorbereid, die “vanuit uw eigen huis” om middernacht losbarst. De laserinstallatie kan tot 3 kilometer ver schijnen.

Nationaal Aftelmoment

Vanuit de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA wordt het Nationaal Aftelmoment uitgezonden. Het programma begint om 22.30 uur en is dan te zien bij AT5, regiozender NH, NPO Nieuws en via internet. Het Nationaal Aftelmoment is vanaf 23.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1 en 2. De 10 minuten tot middernacht wordt gepresenteerd door Herman van der Zandt, die daarvoor vanuit het Top 2000-café van NPO Radio 2 in Hilversum overschakelt naar de ArenA.

Oudejaarsconferences Youp van ’t Hek en Guido Weijers

Lange tijd is het onzeker geweest of we dit jaar oudejaarsconferences te zien zouden krijgen. Uiteindelijk zullen zowel Youp van ’t Hek als Guido Weijers toch, beide voor de 10e keer, een oudejaarsconference houden. Voor Youp van ’t Hek is zijn voorstelling tevens zijn laatste oudejaarsconference. Aangezien theaters door de coronamaatregelen gesloten zijn is het niet mogelijk met een groot publiek op te treden. Het blijft nog even geheim hoe de caberatiers dit oplossen. Youp van ’t Hek: Korrel Zout is om 22.30 uur te zien op NPO 1. De oudejaarsconference van Guido Weijers is om 22.10 uur te zien op RTL4.

Oud en nieuw bij MAX

Bij Omroep MAX sluiten we het jaar af met Tijd voor MAX, muziek en een terugblik op 2020. In een feestelijk versierde studio blikken Martine van Os en Sybrand Niessen allereerst met bijzondere gasten terug op het roerige afgelopen jaar én wordt er vooruitgeblikt naar 2021. Vervolgens kunt u genieten van de muziekspecial Liesbeth List: Live in Paradiso 2015. Naast haar eigen nummers, bracht Liesbeth er ook bekende en onbekende nummers van Ramses Shaffy en Édith Piaf ten gehore. In een zeer persoonlijk jaaroverzicht neemt acteur en schrijver Maarten Spanjer tenslotte het jaar 2020 onder de loep, in Ondertussen in 2020. Een jaar met bijzondere en ingrijpende gebeurtenissen.

Tijd voor MAX Oudejaarsshow – donderdag 31 december om 17.05 uur op NPO 1.
Liesbeth List: Live in Paradiso – donderdag 31 december om 22.15 uur op NPO 2.
Ondertussen in 2020 – donderdag 31 december om 21.25 uur op NPO 2.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord