ardèche

Ardèche doet alcohol in de ban

In het natuurgebied Gorges de l’Ardèche in de Franse Ardèche gebeuren geregeld ongelukken die veroorzaakt worden door dronkenschap. Om het aantal incidenten terug te dringen, hebben de lokale autoriteiten besloten om het drinken van alcohol tijdelijk te verbieden. Tot 30 september 2019 kunnen toeristen alcoholische versnaperingen beter thuislaten.

Alcohol niet toegestaan

Gorges de l’Ardèche is een tientallen kilometers lange kloof die jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers trekt. Zij komen hier om te kanoën, te wandelen of om te overnachten op de 2 bivakeerplaatsen die het natuurgebied rijk is. Sommige van de toegestroomde toeristen kijken iets te diep in het glaasje, waardoor er regelmatig ongelukken en ruzies ontstaan waarbij dronken bezoekers betrokken zijn. Dit baart het plaatselijke bestuur zorgen, waardoor is besloten tot een alcoholverbod op de kampeerplekken, langs het water en in de omliggende natuur.

Wie toch alcohol drinkt en wordt betrapt, moet 38 euro betalen. De maatregel is op 1 mei 2019 ingegaan en duurt tot 30 september 2019. Dit omdat de grootste toeristische golf dan is geweest.

Slipperboete in Cinque Terre

Het is niet de eerste keer dat autoriteiten besluiten zo’n opmerkelijke maatregel in te voeren. In Italië mogen toeristen het wandelpad tussen de dorpengroep Cinque Terre niet meer betreden als zij slippers dragen. De 5 dorpjes die samen Cinque Terre vormen zijn gebouwd tegen steile hellingen, waardoor het wandelpad dat hen verbindt rotsachtig is. Een goed paar schoenen is absoluut geen overbodige luxe, maar veel mensen dragen teenslippers tijdens de wandeling. Het komt regelmatig voor dat wandelaars op teenslippers verwondingen oplopen die soms zo heftig zijn dat zij per helikopter naar het ziekenhuis moeten worden vervoerd. Om dit soort praktijken te voorkomen krijgen toeristen op slippers nu een boete tussen de 50 en 2.500 euro.

Meer slipperboetes

In Frankrijk kennen ze overigens ook een slipperboete. Het is in het gehele land niet toegestaan om tijdens het autorijden dit soort schoeisel te dragen. Dit is volgens de Franse autoriteiten gevaarlijk, omdat voeten makkelijker van de pendelen kunnen afglijden als ze gehuld zijn in slippers. Automobilisten die dit wel doen, kunnen een boete krijgen tot 90 euro. In Spanje geldt ook zo’n slipperboete. In dit land is het overigens ook verboden om zonder shirt rond te rijden.

Lees ook: Maxime op reis in Toscane, het gebied waar Cinque Terre ligt.

(Bron: ANWB. AD, archief)

Geef een reactie