toscane

Maxime op reis: Toscane

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer reizen we naar het schitterende Toscane in Italië, waar we ons onderdompelen in adembenemende landschappen en middeleeuwse dorpjes.

Vanaf Nederland reizen we met de auto af naar Toscane en onderweg overnachten we in Oostenrijk. Onze route brengt ons vervolgens via Verona (ook beslist een aanrader!) naar ons onderkomen in de buurt van Lucca. Het biedt een prachtig uitzicht op heuvels met cipressen, olijfbomen en een grote boerderij (fattoria). We weten nu al dat dat morgenochtend heerlijk wakker worden is.

Toscane

Florence

Na ons eerste Toscaanse ontbijt staat Florence op de bestemming. In Verona hebben we al gemerkt dat parkeren niet echt vanzelfsprekend is en ook in deze Italiaanse stad is het weer een uitdaging. Net buiten het centrum zijn echter verschillende grote parkeerterreinen en parkeergarages, van waar het over het algemeen 10 minuten tot een kwartier lopen is naar de bezienswaardigheden. Tijdens het lopen merken we duidelijk dat we in de buurt komen van de Duomo, of voluit de kathedraal Maria del Fiore. Zo ver het oog rijkt drommen toeristen samen om hem te bezichtigen. Met zijn grote rode koepel, prachtige carrara marmer en enorme omvang is het ook een indrukwekkende verschijning. We schatten in dat de wachttijd inmiddels een aantal uren bedraagt om hem te bezoeken en we willen nog veel meer bekijken, dus gaan we verder naar de San Lorenzo. Dit is één van de grootste kerken van Florence en foto’s maken is niet toegestaan, maar we kunnen beloven dat er veel te zien is. Van het mausoleum van de Medici tot de bijzondere catacomben onder de kerk.

Toscane

Toscane

Nu lopen we richting de Arno en vanuit de verte zien we de Ponte Vecchio, oftewel de oude brug al liggen. Bijzonder om daar over heen te lopen na hem al zo vaak op foto’s gezien te hebben. Van dichtbij is het overigens wel goed aan hem af te zien dat hij al uit 1345 stamt, maar vanaf een afstandje is het een kleurig geheel.

2011_italie_0201

Waar u in Florence niet omheen kunt, zijn de prachtige ijssalons met ontelbare smaken heerlijk Italiaans ijs. Wij vinden het inmiddels hoog tijd voor een lekkere coupe.

2011_italie_0213
Met hernieuwde energie lopen we door naar de beeldengalerij van het Piazza della Signoria, met onder andere (replica’s van) de Roof van de Sabijnse maagden, Persus met het hoofd van Medusa en de Neptunusfontein. Ze verbeelden niet echt gezellige stukjes geschiedenis, maar mooi zijn ze zeker. Ook staat hier sinds 1910 de replica van David van Michelangelo. Het origineel staat om hem tegen de weersinvloeden te beschermen in de Galleria dell’Accademia.

Toscane

Toscane

We lopen vervolgens onder het Palazzo Vecchio en langs nog vele mooie kerken en gebouwen terug naar de auto.

Pisa

Vandaag gaan we naar 2 stadjes bij ons ‘om de hoek’, die heel hoog op ons verlanglijstje staan. Te beginnen met Pisa. Vanuit de parkeergarage is het een minuut of 20 in een bijna rechte streep lopen om bij het ‘Campo dei Miracoli’ (veld van de wonderen) aan te komen. Waar niet alleen de toren van Pisa staat, maar ook enkele grote musea, het Baptisterium en de Duomo. We vermaken ons geruime tijd met het kijken naar alle mensen die foto’s maken terwijl ze de toren zogenaamd tegen houden of terug duwen. Ook wij wagen natuurlijk een poging. Cliché maar niet minder leuk.

2011_italie_0290

Toscane
Als u de toren wilt beklimmen dan kunt u daarvoor een tijd reserveren, maar houd daarbij rekening dat de wachttijd behoorlijk kan zijn. Wij kopen tickets voor het Baptisterium (de grootste doopkapel van Italië) en de Duomo, waar we zo naar binnen kunnen lopen. We zijn net op tijd voor een kleine demonstratie van de akoestiek in het Baptisterium. Prachtige heldere tonen komen ons van alle kanten te gemoed. Geweldig om mee te maken. De Duomo die we vervolgens bezichtigen is ook weer gebouwd uit prachtig wit marmer en binnen zijn vele mooie schilderijen en kapellen te zien.

2011_italie_0281

Ook het centrum van Pisa zelf is de moeite waard om te bekijken, met vele oogstrelende gebouwen en straten. Dus voordat we richting Lucca gaan nemen we daar nog een kijkje.

Lucca

Het centrum van de oude vestingstad Lucca ligt binnen een hoge stadsmuur en de straten en gebouwen zijn bijzonder dicht op elkaar gebouwd. We laten onze auto achter in een ondergrondse garage vlak bij de poort in het oosten van de stadsmuur. Vanwege de kronkelende straten is de weg vinden hier een uitdaging, maar gelukkig hebben we van de hulpvaardige dame van ons logeeradres veel tips gekregen wat er allemaal te zien is en het meegebrachte kaartje doet de rest. Als eerste gaan we op zoek naar de restanten van het Romeinse amfitheater waarop het plein Piazza dell’Anfiteatro gebouwd is. Het ovale plein wordt omgeven door huizen en staat tegenwoordig vol met terrasjes en winkeltjes. Vanaf het plein lopen we via de winkelstraat Via Fillungo verder. De ene etalage is hier nog mooier dan de andere. In de basiliek verwonderen we ons onder andere over de vrouwelijke heilige Zita die hier al eeuwen ligt opgebaard in een glazen kist. Op het Piazza San Michele drinken we met uitzicht op de San Michele kerk een espresso.

2011_italie_0354

Toscane

San Michele kerk

Dan staat ons een flinke klim te wachten, want we willen de 41 meter hoge toren van het Palazzo Guinigi beklimmen. Bovenop groeien steeneiken en die willen we wel eens van dichtbij bekijken. Ook zijn we benieuwd naar het uitzicht op de weerwar van straatjes die Lucca rijk is. Tijdens het kopen van de tickets verschijnt er een oudere Amerikaanse dame in de deuropening met een sigaret in haar hand. Of er ook een lift is? De reactie van de Italiaan achter de balie is onbetaalbaar en aangezien het niet het gehoopte antwoord is, druipt de vrouw weer af. We moeten toegeven, de wandeling naar boven is pittig en als er een lift geweest was, dan hadden wij er ook graag gebruik van gemaakt. De stenen trappen gaan naarmate we hoger komen over in metalen trappen en uiteindelijk bereiken we de top. Die ons inderdaad een schitterend uitzicht biedt over het doolfhof onder ons.

Toscane

Cinque Terre

Het belooft een kleurrijk dagje te worden, want we rijden richting kust om met de boot de dorpjes van Cinque Terre te bezoeken. We nemen de boot vanaf Porto Verene en hebben gelezen dat er net buiten deze plaats geparkeerd kan worden, waarna een gratis bus ons naar de haven brengt. Het is echter rustig en we beslissen om toch naar de plaats zelf door te rijden. Hier kunnen we onze auto vlak bij de haven kwijt in een kleine ondergrondse garage.

2011_italie_0395

We varen mee naar het verst gelegen dorp om dan langzaam terug te varen. Na 5 kwartier komen we aan in Monte Rosso. Smalle straten met pittoreske huizen in alle kleuren van de regenboog leiden ons naar het centrum, waar overal winkeltjes en restaurants te vinden zijn. Via een prachtig versierde tunnel lopen we naar de andere kant van het plaatsje, waar we uitkomen bij het mooie strand. Een prima plek voor onze lunchbreak.

2011_italie_monterosso

Onze volgende stop is Vernazza, voorzien van een kleine haven, waar veel bootjes aangemeerd liggen. De verf bladdert overal behoorlijk op de huizen, maar het blijft een kleurrijk geheel.

Toscane

Terug op de boot gaan we richting Manarola. Onderweg varen we langs Corniglia, het enige dorp waar niet aangelegd wordt, maar wat zich wel goed voor foto’s leent.

2011_italie_cornoglia2

Vanaf Manarola willen wij de Via dell’Amore lopen. Dit ‘liefdespad’ loopt langs de zee en brengt ons naar het volgende dorp, Riomaggiore. Onderweg biedt het pad schitterende uitzichten over zee en overal hangen slotjes in de hekken die geliefden daar achter hebben gelaten.

Toscane

2011_italie_0472

Vanuit Riomaggiore nemen we weer de boot voor het laatste stukje terug naar Porto Verere.

San Gimignano

Het is tijd om het echte Toscaanse land op te gaan en we gaan op pad naar San Gimignano. Vanuit de verte is al duidelijk te zien waar dit middeleeuwse plaatsje om bekend staat: de vele hoge torens. De ‘wolkenkrabbers’ van weleer. Qua parkeren zijn we inmiddels wel wat gewend, maar hier is dat een avontuur op zich. Uiteindelijk vinden we een plek en begeven we ons naar de oude stadspoort. Oorspronkelijk was het dorpje voorzien van tientallen gebouwen met hoge torens. Uitgedaagd door de toren van de buurman zijn er steeds hogere torens gebouwd, want die lieten zien dat er geld was. Nu zijn er nog een veertiental van over. Die van het stadhuis is te beklimmen en biedt een mooi uitzicht op de overige, kleinere torens van San Gimignano.

Toscane

Toscane

Sienna

Via de mooie Chianti-route vervolgen onze weg en gaan we op naar Sienna. In Sienna zoeken we het bekendste stukje van de stad op, het Piazza del Campo. Bekend van onder andere de paardenraces die hier gehouden worden. Aan dit grote plein midden in de stad staat het stadhuis uit 1342. Het plein loopt richting het stadhuis af naar beneden en eromheen liggen vele terrassen. Vanaf één ervan genieten wij een poos met het kijken naar de vele bruidsgasten die hier voorbij flaneren. De heren in 3-delig pak, de dames in fleurige jurken met hakken waar wij onze nek mee zouden breken op het oneven wegdek.

Toscane

Toscane

Cortona

Even na zessen rijden we Cortona binnen. Uniek hier is dat er beneden aan de berg geparkeerd wordt, waarna u met de roltrap naar boven kunt. We verkennen het plaatsje en eten er vervolgens weer een lekkere Italiaanse maaltijd.

Toscane

Wijndomein

Op een kleine 10 kilometer van ons overnachtingsadres ligt een wijndomein waar wij vanuit Nederland wel eens wijn, olijfolie en pastasauzen bestellen. Uniek om een kijkje te nemen op de plek waar al deze producten verbouwd en verwerkt worden.

Toscane

Toscane

Chianti-gebied

Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen gaan we voor een tweede rondje door het Chianti-gebied. Het wordt één van de mooiste routes die we ooit gereden hebben. Het glooiende landschap wordt afgewisseld met de meest mooie landhuizen, wijndomeinen en cipressen.

Toscane

Toscane

Onderweg komen we door de plaatsjes Lucignano en Montalcino. In Montalcino bezoeken we het oude fort.

Toscane

Montepulcino

Vervolgens gaan we door naar Montepulcino. Het is een behoorlijke klim om hier naar de belangrijkste bezienswaardigheden te gaan, maar wat is dit plaatsje de moeite waard! Op het plein aangekomen zien we dat die op dit moment is ingenomen door een hele reeks luxe auto’s. Een apart gezicht, met al die middeleeuwse bouwwerken er omheen.

Toscane

Toscane

Castiglione del Lago

Net over de grens van Toscane, bezoeken we in Umbrië nog Castiglione del Lago. Hier ligt aan het grote meer een fort dat wij graag willen bezoeken. Vanaf het stadhuis, dat we eerst bezichtigen lopen we via een lange, nauwe tunnel zo het fort in. Wij zijn één van de weinige bezoekers en we beklimmen in alle rust de verschillende torens en genieten uitgebreid van het uitzicht over het meer. Ook de schitterende, oeroude olijfbomen die we hier aantreffen bekoren ons bijzonder.

 

Toscane

Toscane

Toscane

Onze Toscane-reis zit er hierbij op, maar gelukkig hebben we hierna Rome in het verschiet. Maar dat leest u allemaal in: Maxime op reis: Rome.

Geef een reactie