vlinders in het najaar

Zo heeft u ook in het najaar vlinders in de tuin

Wanneer de meteorologische herfst is begonnen, begint langzaam de natuur te verkleuren. Dat is ook te zien in de tuin en op het balkon. Minder kleur in de tuin betekent ook minder vlinders. Maar voor wie in het najaar toch vlinders in de tuin wil, is er een manier om ze te lokken. Met rottend fruit.

Minder vlinders door droogte en warmte

Veel vlindersoorten laten zich vooral in de maanden juli en augustus zien. De hoogzomer maanden waarin de tuin bont gekleurd is.  Op de kleuren komen de vlinders af. Door de droogte en warmte in de zomer van 2018 en 2019 zijn er in Nederland minder vlinders gezien. Maar toch zijn er al snel zo’n 20 soorten vlinders te ontdekken. Bijvoorbeeld de atalanta, kleine vos, dagpauwoog en koolwitje hebben zich de laatste jaren veelvuldig laten zien.

Rottend fruit

Vlinders worden niet oud. Van enkele dagen tot een aantal weken na het uitkomen van de pop sterven ze al. Daarom zien we ze vooral in de zomermaanden. Maar er zijn ook sterke vlindersoorten die het langer volhouden. Om die naar uw tuin te lokken als de kleuren verdwijnen, is wat rottend fruit nodig. Vooral de atalanta, gehakkelde aurelia en bont zandoogje zijn er dol op. Ze komen op de geur af van rottende appels, peren of pruimen. Eenmaal op het fruit gaan zij met hun roltong het fruit in zuigen de sappen op.

Bont zandoogje

Bont zandoogje

Dag- en nachtvlinders

Niet alleen dagvlinders, ook nachtvlinders maken dankbaar gebruik van het fruit. Onder andere de huismoeder, volgeling, piramidevlinder en agaatvlinder laten het rottende fruit niet aan zich voorbij gaan. Heeft u een druivenstruik in de tuin? Ook die is geliefd. Laat het overgebleven fruit hangen en u zult er vlinders mee trekken. U kunt ook eenvoudig een schaal met rottend fruit op de tuintafel zetten. Allerlei fruit trekt vlinders en hoe rotter het fruit, des te meer vlinders er op af komen.

Lees ook: Meer bloemen voor vlinders en bijen in uw tuin? Wij hebben tips voor het zaaien,  De paardenbloem is nuttig voor bijen en vlindersDe vlinders ontwaken door het mooie weer, maar wat als het weer koud wordt?

(Bron: Nature Today, archief)

Geef een reactie