vlinders

De vlinders ontwaken door het mooie weer, maar wat als het weer koud wordt?

Niet alleen heel veel mensen zijn er de afgelopen dagen op uit getrokken met het mooie weer. Ook veel vlinders ontwaken en gaan op zoek naar verse bloemennectar. Maar wat als het opeens toch nog flink gaat vriezen, overleven de vlinders dat dan wel?

Winterslaap

Veel vlinders beleven de winter in het stadium van een ei, rups of pop. Daarnaast zijn er soorten die al zijn uitgegroeid tot de uiteindelijke vlinder en veel van die vlindersoorten houden een winterslaap. Doordat zij een soort natuurlijke antivries aanmaken, kunnen zij perioden met vorst goed doorstaan. Totdat de lente intreedt, wachten zij doodstil hangend de warmere tijden af.

Op zoek naar bloeiende planten

Doordat de dagtemperatuur sinds een aantal dagen boven de 10 graden ligt, worden veel vlinders wakker uit hun winterslaap. U moet dan ook niet gek staan te kijken als u ze inmiddels alweer ziet rondvliegen. Vooral de citroenvlinder wordt momenteel veel gezien, maar er zijn ook meldingen over de dagpauwoog en de kleine vos. Na zo’n lange tijd zonder voedsel gaan ze op zoek naar de bloeiende planten die er op dit moment te vinden zijn. Gelukkig voor hen loopt de natuur zo’n 3 weken voor op schema, dus er is al wat keuze. Om hen te helpen kunt u ook enkele vroegbloeiende planten in uw tuin of op uw balkon zetten, zoals de sneeuwbal (Viburnum), bolgewassen en winterheide.

Wat als het weer koud wordt?

Mocht het weer omslaan en de winter flink terug komen, dan hoeven we ons om de vlinders gelukkig geen zorgen te maken. Zij keren dan terug in hun winterslaap en wachten weer rustig af tot de temperatuur opnieuw stijgt.

(Bron: Nature Today)

Geef een reactie