vlinders

Welke vlinders ziet u het meest in uw tuin? Doe mee met de tuinvlindertelling van 2021

Ziet u dit jaar veel of weinig vlinders en welke het meest? Voor de 13e keer wordt met de hulp van tuin- en balkonbezitters bekeken hoe het met de vlinderstand in Nederland gaat. De landelijke tuinvlindertelling loopt tot en met zondag 25 juli 2021.

Vlinders in Nederland

In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De atalanta, kleine vos, dagpauwoog en koolwitje worden de afgelopen jaren vaak gezien. In 2020 is de Atalanta uiteindelijk de meest getelde vlinder. Het aantal vlinders daalt al jaren, maar gelukkig is er soms ook nog wat goed nieuws. Sinds 2018 is de grote vos na 25 jaar afwezigheid definitief terug in ons land. In 2020 is hij verspreid over ruim 700 kilometer in Nederland waargenomen.

grote vos

De grote vos

Zo geeft u uw telling door

Maak op een zonnig moment een rondje door de tuin en schrijf zo’n 15 minuten lang alle vlinders op die u ziet. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders 2 keer telt. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk gezien heeft. Ziet u later op de dag of 1 van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling. De waarnemingen kunnen worden doorgeven via de app Vlindermee of op de website vlindermee.nl. Via de website van de Vlinderstichting is een herkenningskaart te downloaden. De app helpt ook bij het herkennen van de verschillende soorten.

zaaien
Lees ook: Meer bloemen voor vlinders en bijen in uw tuin? Wij hebben tips voor het zaaien

Tips voor het tellen

Wordt het even minder goed weer? De Vlinderstichting geeft dan als tip: ga tussen de buitjes door naar buiten, dan laten de vlinders zich vaak alweer zien zodra het zonnetje komt. Vlinders zijn daarnaast vooral actief tussen 11.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kunt u wel beter voor 11.00 uur ’s ochtends tellen, of na 17.00 uur.

Doe ook de vlinder-memory.

(Bron: ANP, Nature Today, De Vlinderstichting, archief)

Geef een reactie