tuinvlindertelling

Vlinders tellen voor de tuinvlindertelling? Let dan hierop

Voor de 12e keer wordt met de hulp van tuineigenaren bekeken hoe het met de vlinderstand in de Nederlandse tuinen staat. Tijdens deze landelijke tuinvlindertelling, die nog tot en met zondag 26 juli 2020 loopt, wordt vooral de keizersmantel gezocht.

Keizersmantel

In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De atalanta, kleine vos, dagpauwoog en koolwitje worden de afgelopen jaren vaak gezien. De zomers van 2018 en 2019 zijn echter extreem warm en droog geweest. En dat is terug te zien in de getelde aantallen vlinders: veel minder dan normaal. Veel voedselplanten zijn tijdens die jaren verdroogd en er zijn voornamelijk koolwitjes gezien, die goed tegen hitte kunnen. Voor dit jaar is er goede hoop op de keizersmantel. Tot voor kort een zeldzame verschijning en tot 5 jaar geleden leek die zelfs helemaal uitgestorven te zijn. Nu is deze vlindersoort echter weer volop terug en de Vlinderstichting is erg benieuwd hoeveel er tijdens deze editie van de tuinvlindertelling geteld worden. Geeft u het ook door als u er 1 in uw tuin ziet?

Keizersmantel

De Keizersmantel

Tellingen doorgeven, hoe werkt het?

Maak op een zonnig moment een rondje door de tuin en schrijf zo’n 15 minuten lang alle vlinders op die u ziet. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders 2 keer telt. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk gezien heeft. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling. De waarnemingen kunnen worden doorgeven via de app Vlindermee of op de website vlindermee.nl. Via de website van de Vlinderstichting is een herkenningskaart te downloaden. De app helpt ook bij het herkennen van de verschillende soorten.

Tips voor het tellen

Wordt het even minder goed weer? De Vlinderstichting geeft dan als tip: “Ga tussen de buitjes door naar buiten, dan laten de vlinders zich vaak alweer zien zodra het zonnetje komt.” Vlinders zijn daarnaast vooral actief tussen 11.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kunt u wel beter voor 11.00 uur ’s ochtends tellen, of na 17.00 uur.

Lees ook: meer bloemen voor vlinders en bijen in de tuin? Wij hebben tips voor het zaaien.
De paardenbloem is nuttig voor bijen en vlinders.
11 zomerbloeiers voor een uitbundige bloemenzee in de tuin.

(Bron: ANP, De Vlinderstichting, Vlindermee)

Geef een reactie