maan

Zeldzaam: Blauwe supermaan te zien in Nederland

2018 is pas net begonnen, maar het is nu al een uniek jaar. Het zijn maar liefst 2 blauwe manen te zien, iets wat zelden voorkomt. De eerste staat op 31 januari 2018 om 14.27 uur aan de hemel. Deze maan is tevens een supermaan, wat het verschijnsel nog specialer maakt. 

Een blauwe supermaan, wat is dat eigenlijk?

Als het binnen 1 maand tijd 2 keer volle maan is, dan wordt de 2e volle maan een blauwe maan genoemd. Dit is op zichzelf al bijzonder, maar in 2018 zijn er 2 blauwe manen te zien. Dit is maar 1 keer in de 20 jaar het geval. De eerste blauwe maan van 2018 is zoals gezegd op 31 januari om 14.27 uur te zien, mits het helder weer is. De 2e op 31 maart.

Supermaan

De blauwe maan die op 31 januari 2018 aan de hemel staat, is daarnaast ook nog een supermaan. Dat betekent dat de maan op dat moment zo dicht als mogelijk bij de aarde staat, waardoor deze 14 procent helderder lijkt dan normaal.

Blauwe superbloedmaan op andere plekken

Alsof dit nog niet bijzonder genoeg is, worden mensen in Amerika, Azië, Australië en de Pacific ook nog getrakteerd op wat een bloedmaan wordt genoemd. Dit is een maansverduistering waardoor de maan rood van kleur lijkt. Een zeer zeldzaam fenomeen, want op 31 maart 1866 is voor het laatst zo’n bloedmaan te zien. Bevindt u zich momenteel niet op een van de bovengenoemde plekken, maar wilt u de blauwe superbloedmaan toch zien? Dan kunt u dit live meemaken via de website van ruimtevaartorganisatie NASA. De verduistering begint om ongeveer om 14.00 uur Nederlandse tijd.

(Bron: NASA, Algemeen Dagblad, astroblogs)

Geef een reactie