Totale maansverduistering én superbloedmaan te zien voor vroege vogels

Wie op maandagmorgen 21 januari 2019 vroeg uit de veren gaat, maakt kans een totale maansverduistering te zien. Daarnaast is er sprake van een superbloedmaan. Aangezien er veel opklaringen verwacht worden, zijn de omstandigheden gunstig het fenomeen door de wolken heen ook daadwerkelijk goed te zien.

Maansverduistering

De verduistering begint om 3.30 uur en rond 5.40 uur is de maan geheel verduisterd. De totale verduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6.45 uur begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8.50 uur eindigt de maansverduistering. Wie de maansverduistering goed wil zien, moet een plek uitzoeken met vrij zicht naar het westen. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Bloedmaan en supermaan

Vanwege rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt er nog wel wat rood licht op de maan, die daardoor een rode gloed krijgt. Bloedmaan genoemd. Op 21 januari bevindt de maan zich bovendien extra dicht bij de aarde, omdat hij dan op het punt in de omloopbaan is dat het dichtst bij de aarde staat. Hierdoor is hij wat groter dan normaal en deze maansverduistering wordt daarom daarnaast ook ‘supermaan’ genoemd.

(Bron: ANP)

Geef een reactie