muggen

Muggen in januari, hoe kan dat?

Het is al even winter, maar op veel plekken in Nederland vliegen nog steeds muggen rond. Hoe komt het dat een insect dat geassocieerd wordt met de zomer, nu nog actief is? Wij vragen het ecoloog Garry Bakker van Bureau Stadsnatuur in Rotterdam.

Warme winters, meer muggen

Een muggenbeet oplopen in de winter: het kan. Volgens Bakker ligt dit aan het feit dat de winters steeds warmer worden, waardoor de dieren en hun larven niet dood gaan. “Temperaturen rond de 10 graden zijn perfect voor de mug”, legt hij uit. “Zij kunnen dan goed functioneren en makkelijk vanuit de sloot aan land komen, waar zij vervolgens plekjes opzoeken om te overleven. Steden zijn ideaal voor ze, omdat het daar vaak wat warmer is. Hier zoeken zij vaak droge plekken op, zoals oude huizen met kieren.” Hoewel een normale steekmug maar een levensduur van 2 dagen heeft, kan het zijn dat zij op deze plekken langer overleven.

Geen goed vooruitzicht voor de mug

Velen zullen het bovenstaande geen al te goed nieuws vinden, maar wees gerust: het is waarschijnlijk snel weer gedaan met de winterse muggen. Dit omdat het weekend van 6 en 7 januari 2018 koud wordt. “Als het slechts een paar graden is, functioneren de organen van de muggen niet meer en overlijden zij”, legt Garry Bakker uit. Helemaal afgelopen is het zodra er een laagje ijs op de sloten komt te liggen, waarin de muggen hun eitjes leggen.

Helaas is een populatie ook snel weer opgebouwd als het weer warmer wordt, want een muggenlarf heeft slechts enkele dagen nodig om volwassen te worden.

Helpt u mee muggenoverlast in kaart te brengen?

Momenteel is de Wageningen universiteit bezig met een Muggenradaronderzoek, waarbij zij graag van u willen weten of u muggenoverlast ervaart. U kunt uw bevindingen online doorgeven aan de universiteit.

Met dank aan Garry Bakker.

(Bron: Nature Today)

Geef een reactie