Windpark Borssele stuk goedkoper dan gedacht

De aanleg van het eerste grote windmolenpark voor de kust van Borssele (Zeeland) pakt naar verwachting 2,7 miljard euro goedkoper uit dan verwacht. Ook kan er bijna een kwart meer stroom worden opgewekt dan eerder werd gedacht, zo maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend.

Minder subsidie kwijt

“Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd”, aldus Kamp. Het Deense bedrijf Dong Energy zal het windpark bij Borssele aanleggen. Er waren in totaal 38 bedrijven die het windmolenpark wilden bouwen. Door de scherpe concurrentie tussen de bedrijven die zich inschreven is Kamp nu minder subsidie kwijt aan het park. “Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie”, aldus Kamp.

Nog 4 windparken

Minster Kamp en zijn collega Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wezen in 2014 3 locaties aan om snel nieuwe grote windparken op zee aan te kunnen leggen. Op deze manier wilden ze de kosten drukken. In de 3 gebieden komen in totaal 5 windparken te staan. De inschrijving voor het tweede windpark bij Borssele gaat nog in 2016 van start en het is de bedoeling dat in 2023 alle 5 de parken in gebruik zijn. Deze parken kunnen dan voldoende energie leveren om 5 miljoen Nederlandse huishoudens van energie te voorzien.

Energieafspraken

De windmolens zijn nodig om de afspraken uit het energieakkoord te halen. Daarin is onder meer afgesproken dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet worden opgewekt. De aangewezen locaties voor deze vijf windmolenparken liggen op twee gebieden bij Noord- en Zuid-Holland na, zeker 22 kilometer uit de kust.

(Bron: ANP)

Geef een reactie