Westerstorm

Westerstorm met zware windstoten op komst

Nederland bereidt zich voor op een zware storm die, volgens de verwachting van het KNMI, vanaf donderdagmiddag 23 februari 2017 over het land trekt. Het KNMI heeft voor  de middag en avond code oranje afgegeven. Zowel weggebruikers als reizigers met het openbaar vervoer moeten rekening houden met flinke vertragingen. In de nacht naar vrijdag neemt de wind weer af.

Gevaarlijke omstandigheden op de weg

Het KNMI heeft code geel afgegeven. Het weerinstituut houdt in het hele land rekening met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Aan de westkust en boven het IJsselmeer is er zelfs kans op windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met gevaarlijke omstandigheden. Verkeersdienst VID raadt mensen af om in de middag met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan. “Met de westerstorm die over het land raast is het risico op omwaaien te groot”, waarschuwt de VID. Rederij Doeksen in Harlingen laat minder veerboten naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland varen.

Minder treinen

De NS laat preventief minder treinen rijden. “De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden”, aldus de NS. Het beleid van het spoorbedrijf bij slechte weersomstandigheden is om minder treinen te laten rijden zodat er meer ruimte ontstaat om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Op de meeste trajecten rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier.

Schiphol

Ook op woensdag 22 februari 2017 liet de storm al van zich horen. Verschillende vluchten van en naar luchthaven Schiphol liepen ’s ochtends vertraging op door de harde wind. Voor de donderdag zijn zo’n negentig vluchten geannuleerd. De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam sloot de 400-meterbaan. De storm heeft het ijs zo erg aangetast dat veilig schaatsen niet mogelijk is. Door de aanhoudende harde wind in combinatie met de hogere temperaturen is de ijsvloer ook niet snel te herstellen. Vrijdagochtend moet duidelijk zijn hoeveel ijs er is verdwenen. De baan blijft tot zeker vrijdagmiddag dicht.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Hairos II says:

  Wat een belachelijke druktemakerij om een stormpje.

  RABE says:

  Echt Nederland, storm en Nederland gaat plat..
  Hoog water, wind,hoge temperaturen.
  Nederland zeurt altijd.