zonnepanelen schoonmaken

Is het zinvol om uw zonnepanelen schoon te laten maken?

Op steeds meer daken in Nederland zijn zonnepanelen te vinden. Als de panelen eenmaal op uw dak liggen heeft u er eigenlijk geen werk meer aan. Of moeten ze toch eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt, omdat er bijvoorbeeld vogelpoep of aanslag op zit? 

Minder rendement

Uit onderzoek van vergelijkingsplatform Pricewise blijkt dat hardnekkig vuil het rendement van uw zonnepanelen tot wel 10 procent kan verlagen. Vogelpoep kan, door de agressieve samenstelling, zelfs voor beschadigingen aan de zonnepanelen zorgen. Echt hardnekkig vuil wordt niet met regen weggespoeld en daarom is het volgens Pricewise dus slim om uw zonnepanelen eens in de zoveel tijd goed schoon te maken.

Wegen de schoonmaakkosten op tegen het extra rendement?

Niet iedereen denkt hier overigens zo over. Verschillende Nederlandse energieleveranciers waarschuwen dat de schoonmaakkosten niet snel zullen opwegen tegen het extra rendement dat met schoonmaken wordt gewonnen. Volgens de energieleveranciers is de regen vaak al genoeg om uw zonnepanelen van het meeste vuil te ontdoen.

Schoonmaaktips

Wilt u uw zonnepanelen toch graag schoonmaken, of zijn ze zo vies dat een schoonmaakbeurt echt nodig is? Dan doet u dat het best met de volgende tips:

 • Zonnepanelen liggen vaak op grote hoogte, gaat u zelf het dak op om ze schoon te maken? Houd het dan veilig door uzelf bijvoorbeeld te zekeren en een stevige ladder te gebruiken.
 • Gebruik bij het schoonmaken geen hogedrukspuit, deze kan de panelen beschadigen.
 • Wanneer u uw zonnepanelen schoonmaakt kunt u geen gewoon water gebruiken, dit bevat namelijk kalk. Gebruik in plaats daarvan osmosewater, dit is gedemineraliseerd en bevat dus geen kalk.
 • Gebruik liever ook geen schoonmaakmiddelen, enkel osmosewater voldoet ook.
 • Gebruik geen schuursponsen, maar alleen zachte sponsjes of doeken. Anders ontstaan er mogelijk krassen op uw zonnepalen.

Wanneer schoonmaken?

Naast bovenstaande tips is ook het moment in het jaar waarop u gaat schoonmaken van belang. U kunt u zonnepanelen het best voor de maand april reinigen, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken. En hoe schoner de panelen dan zijn, hoe meer energie deze kunnen opwekken. Maak de panelen echter niet op een te warme dag schoon, de panelen zijn dat erg heet en kunnen beschadigd raken wanneer u er koud water op gooit.

(Bron: Pricewice, Radar, Vattenfal, Eneco)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Riny6 says:

  Het beste resultaat is na een regenbui,dan is alles al losgeweekt

  dragon says:

  Waar haal ik “osmosewater” vandaan?
  En wat kost dat per liter?