Atalanta meest voorkomende vlinder in Nederlandse tuinen

De Vlinderstichting heeft afgelopen weekend met behulp van tuinenbezitters weer bekeken hoe vlindersoorten zich in stand houden in Nederland. Na de 1e telling komt de atalanta als meest getelde vlinder uit de bus bij de jaarlijkse tuinvlindertelling. De zwart-bruin-oranje vlinder is ruim 10.000 keer geteld en staat daarmee bovenaan de lijst.

Kleine vos

kleine_vos_shutterstock

Kleine vos

Ook in 2015 werd de atalanta het meest genoteerd. Op de 2e plaats staat dit jaar de kleine vos (7000 keer geteld), gevolgd door de dagpauwoog (5500 keer geteld). De Vlinderstichting kreeg dit jaar bijna 5000 meldingen binnen en gemiddeld werden per melding 11 vlinders geteld en 4,1 vlindersoorten. De atalanta was met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe de meest getelde vlindersoort in alle provincies. In de noordelijke provincies was de kleine vos de talrijkste vlinder.

dagpauwoog_shutterstock

Dagpauwoog

Citroenvlinder

De citroenvlinder is flink geduikeld in de top 10. Afgelopen jaar stond deze vlindersoort nog op de 4e plek, dit jaar werd een 8ste plaats behaald. Volgens een woordvoerster van de Vlinderstichting is de citroenvlinder in “zomerrust”. Dan houdt hij zich schuil onder het blad en vliegt hij niet rond.

citroenvlinder_shutterstock

Citroenvlinder

 

Welke vlinder heeft u het meeste gezien dit weekend?

(Bron: ANP)

Geef een reactie