satelliet

Weervoorspellingen worden nauwkeuriger dankzij door ESA gelanceerde satelliet

Met het lanceren van de Aeolus-satelliet door de ESA (European Space Agency) is er een nieuwe stap gezet op het gebied van het voorspellen van het weer. De satelliet gaat in een baan om de aarde, vanaf een hoogte van 320 kilometer, de wind op aarde in kaart brengen. Met deze gegevens zullen de weersverwachtingen sterk verbeteren.

Laserbundels

De windsituatie op aarde is tot nu toe alleen door middel van momentopnames gemeten. De gegevens daarvoor zijn afkomstig van weerstations vanaf de grond, weerballonnen die af en toe de lucht in gaan en van vliegtuigen die na landing doorgeven welke wind er onderweg is geweest. De satelliet maakt nu een totaalbeeld mogelijk door laserbundels richting aarde te sturen, die door de dampkring teruggekaatst worden. Zo worden windsnelheden en windrichtingen bekend op verschillende hoogtes. Een speciaal computersysteem, mede ontwikkeld door het KNMI, berekent met de gegevens van de Aeolus-satelliet een zogenaamd ‘windprofiel.’

Gehele planeet in kaart gebracht

Dit ‘LIDAR’-computersysteem, ‘Aladin’ genaamd is volgens ESA één van de meest gevoelige instrumenten die ooit in een baan om de aarde gebracht zijn. De satelliet gaat in anderhalf uur rond de aarde draaien, waarbij de aarde langzaam onder hem langs trekt. Hierdoor wordt bij elke baan een ander stuk van de planeet in beeld gebracht. In een week tijd kan de gehele planeet zo in kaart worden gebracht.

Voorspellen van extreem weer

Het KNMI werkt mee aan het verwerken van de gegevens en meteorologen van over de hele wereld kunnen van de data gebruik maken om hun weersverwachtingen te optimaliseren. Extreem weer zoals cyclonen kunnen bijvoorbeeld beter voorspeld worden met deze data. Daarnaast is de informatie bruikbaar voor onderzoek naar onder andere klimaatsverandering en de werking van de atmosfeer.

De missie van de Aeolus duurt op zijn minst 3 jaar, maar er is genoeg brandstof aan boord voor nog eens 2 jaar.

(Bron: AD, nu.nl)

Geef een reactie