Sinterklaasweer

Weerbericht: Sinterklaasweer, speculeerweer

Weerbericht 23 tot en met 29 november 2019

Wanneer Sinterklaas weer in het land is, is dat voor mij het eerste grote signaal dat de winter dichtbij komt. We beginnen het heel voorzichtig ook een beetje te voelen. Het is nog volop herfst en van winterprikjes is nog maar nauwelijks sprake, maar een collega sprak op een koude, grijze dag al weer van ’typisch Sinterklaasweer’.

November is voor mij altijd een beetje een saaie overgangsmaand. Er is geen vakantie, er zijn geen grote feestdagen en ook geen spectaculair weer waar november om bekendstaat. Ook deze november is er wat het weer betreft nog vrij weinig spannends gebeurd, de spectaculaire herfstkleuren daargelaten. Liever kijk ik vast vooruit naar de winter, die onder meteorologen voor het gemak al op 1 december begint.

De Sinterklaastijd is bij uitstek de tijd van het grote speculeren over de winter. Wordt het een koude winter? Hoe zijn de sneeuwkansen? Er heeft zelfs al iemand gevraagd of we een witte kerst krijgen. Tja… de komende dagen zien de kaarten er in elk geval allesbehalve winters uit, het is vrij zacht en licht wisselvallig.

Ook onze winterverwachting, die een paar maanden vooruitblikt, belooft wat dit betreft niet veel ‘goeds’. Vooral de eerste helft van de winter lijkt relatief zacht en nat te worden. Uiteraard kunnen we op deze termijn alleen naar globale trends kijken en moeten we veel slagen om de arm houden. Wat sneeuw en vorst hier en daar is allesbehalve uitgesloten. Dus, speculeren? Doe mij eerst maar speculaas!

Bron: MAX Magazine nr. 47 2019

Geef een reactie