paasbest

Weerbericht: op zijn paasbest?

Weerbericht 20 tot en met 26 april 2019

Met het lange paasweekend in zicht gaan veel mensen eropuit. Een aangename temperatuur en droog weer zijn welkom, het liefst met een lekker zonnetje. Voor de één is 15 graden misschien al prima, maar voor de ander is meer dan 20 graden een fijne waarde. Dit jaar vallen Goede Vrijdag en Pasen laat, zodat de kans op echt koud weer met ook een winterse bui klein is. In het verleden
hebben we weleens nachtelijke vorst en ook sneeuwbuien gehad, vooral toen Pasen in maart of begin april viel. Zoals in 2008. In de aanloop naar Pasen gaat de temperatuur verder omhoog, met vooral landinwaarts rond de 20 graden.

Later zijn enkele regen- en onweersbuien mogelijk. Een lagedrukgebied probeert zich met ons weer te bemoeien. Ten noorden van ons, vaak boven Scandinavië, bevindt zich een gebied met hoge luchtdruk. Het is nog de vraag of dit hogedrukgebied de meeste – en zwaarste – buien van die depressie kan tegenhouden. Daarnaast is het vooral in deze tijd van het jaar van belang waar de wind precies vandaan komt. Met wind van de nog relatief koude zee kan het tegenvallen met zonneschijn en lentewarmte. Vooral in de kustregio’s kan het soms hardnekkig bewolkt of mistig zijn. Mist van zee steekt juist in de lente zo nu en dan de kop op. Zo kan een weerbericht met zonnig weer letterlijk en figuurlijk de mist ingaan.

Bron: MAX Magazine nr. 16 2019

Geef een reactie