Weerbericht

Weerbericht: interessant weer

Weerbericht 11 tot en met 17 mei 2019

Vorig jaar was mei een serieuze zomermaand. We telden in De Bilt maar liefst 13 dagen met middagtemperaturen van 25 graden of hoger en uiteindelijk werd het de warmste meimaand sinds minimaal 300 jaar. Dat is natuurlijk zeer uitzonderlijk en het is niet vreemd dat deze ‘bloeimaand’ ditmaal wat gematigder op gang lijkt te komen. Zoals de kaarten er nu voorstaan, zullen we nog even moeten wachten op jubelende middagtemperaturen. Hogedrukgebieden komen bij tijden wel in onze omgeving, maar vormen geen standvastig element voor meerdere dagen achtereen.

Veeleer is het een afwisseling tussen schampschoten van lage- en hogedrukgebieden. De wind zit het ene moment in de zuidwestelijke hoek en kan dan wat warmere lucht aanvoeren, om daarna weer meer noordwestelijk te worden en de temperaturen enkele graden te laten dalen. Voor mij als weerman zijn dit interessante weerkaarten. Er gebeurt het één en ander en ik ben persoonlijk blij dat er nog niet een geblokkeerde hogedruksituatie aan het ontstaan is zoals vorig jaar het geval was. Het voorjaar en de zomer zijn wat mij betreft het leukst als er een afwisseling van weertypen passeert. Hoe fijn zijn de zonnige dagen als er ook eens een buiige middag tussen zit? Het genieten van zon en warmte wordt toch net een fractie intenser als je weet dat er ook weer ‘mindere’ dagen aan komen. Bovendien, zo houd ik ook wat te doen in de weerkamer!

Bron: MAX Magazine nr. 19 2019

Geef een reactie

Reactie

    Chris Schoneveld says:

    Geachte Heer Bloem,
    Vaak horen we (niet door u) dat een record warmte zoals in mei vorig jaar het gevolg is van de opwarmende aarde.
    Als die warme meimaand van vorig jaar wordt veroorzaakt door een geblokkeerde hogedruksituatie, kunt u mij dan uitleggen hoe een hogere CO2 concentratie in de atmosfeer zo’n blokkering kan bewerkstelligen? En als dat zo is waarom zou die hogere CO2 concentratie niet net zo goed een blokkering van een lagedruksituatie kunnen veroorzaken waardoor we juist een recordbrekende koude meimaand mogen ervaren?
    Met vriendelijke groet, Chris